Het beeld dat mensen van chimpansees hebben, is sterk beïnvloed door televisieseries waarin jonge apen rond­dartelen en vrolijke bekken trekken. Althans, ze lijken vrolijk. Achter de schermen worden ze in het oog gehouden door een gewapende trainer, die elk onbetamelijk gedrag genadeloos afstraft. En als de chimps te groot worden om onder de duim te houden, worden ze vervangen door jongere.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Het gevestigde beeld van de chimp is dus in feite dat van een apenkind, dat men leuk op schoot kan nemen. De volwassen chimp is daar echter veel te fors voor en is bovendien te sterk. Hij heeft, om precies te zijn, vijfmaal zoveel spierkracht in de bovenarmen als een jongeman.

De afgedankte apenacteurs komen meestal terecht in een opvangcentrum – dierentuinen willen hen niet. Ze zijn gefrustreerd en zelden in staat om met andere chimps om te gaan. Soms nemen ze wraak op het menselijk ras, en dan gaan alle ogen ineens wijd open.

Op 3 maart 2005 vielen ex-Hollywood-apen in een opvangcentrum bij Bakersfield, Californië, een 62-jarige man aan. Twee volgroeide mannelijke chimpansees hadden het slot van hun verblijf verwijderd en zich op de man gestort. Ze beten zijn gezicht aan flarden, en verwijderden een oog, beide zaadballen, de meeste vingers en het grootste deel van zijn billen. Als de chimps niet waren doodgeschoten, hadden ze de man ongetwijfeld van kant gemaakt.

Niet dat het de eerste keer zou zijn dat chimpansees een mens doodden. Maar het was mogelijk wel de eerste keer dat dat gebeurde in het internettijdperk. Het net stond dan ook direct bol van de speculaties over ‘killer apes’.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

De man was bezig geweest een bezoek te brengen aan een andere chimp, Moe genaamd, die meer dan dertig jaar bij hem en zijn vrouw in huis had gewoond. Het paar kwam regelmatig langs om Moe te vertroetelen. Het was Moe’s verjaardag en ze waren hem net een grote taart aan het voeren, toen achter hun rug die wraakzuchtige apen opdoken.Er zijn twee verklaringen voor de aanval. Mogelijk werden de menselijke bezoekers gezien als indringers. Chimpanseemannen zijn vreselijk territoriaal. In het wild voeren ze vergelijkbare gecoördineerde aanvallen uit op hun eigen soort, waarbij ze ook lichaamsdelen verwijderen.

Maar wat me in feite meer fascineert, is de faux pas van het slachtoffer om apen ongelijk te behandelen. Dat hij regelmatig langskwam en slechts een van de vele apen op het centrum allerlei lekkers aanbood, terwijl de andere moesten toezien, kan alleen maar scheve ogen gezet hebben.Zo’n opstand tegen ongerechtigheid, dat lijkt me nou net iets voor Hollywood, die daar toch menige film aan wijdt. Maar ja, ze zien apen liever bekken trekken.[/wpgpremiumcontent]