Steun uw baas. Veel ‘slechtebazengedrag’ – niet kunnen delegeren, niet enthousiast zijn, zondebokken zoeken – komt in wezen namelijk voort uit onzekerheid. Geef een onzekere baas daarom complimenten, maak duidelijk dat u de zaak onder controle hebt en giet kritiek in de vorm van tips en aandachtspunten. Leg de door uw baas te nemen beslissingen tijdig bij hem of haar in de week.

Behandel uw baas als een aap. In een groep apen bepaalt de groep wie de aanvoerder is; meestal de slimste, sterkste en sociaalste. In bedrijven worden leidinggevenden echter vaak van buitenaf aangewezen. Wie door de groep niet direct als leider wordt erkend, heeft het gevoel voortdurend zijn macht te moeten tonen, zegt bioloog Patrick van Veen. Door te laten merken dat u het leiderschap accepteert, kunt u conflicten soms al vermijden. Spreek uw baas aan op zijn kennis en vakmanschap en laat merken dat u loyaal bent.

Ga in de tegenaanval. Als de voorgaande tips niet werken en uw baas onaangenaam autoritair blijft doen, kunt u kijken wat er gebeurt als u een krachtige tegenhouding aanneemt. Dat kan lastig zijn; volgens de beroemde Amerikaanse psycholoog Timothy Leary wekt autoritair gedrag immers onderdanig gedrag op. De een gaat

bibberen, de ander rebelleert, maar beide reacties bevestigen de baas in het idee dat u de mindere bent. Laat u dus niet afblaffen en presenteer redelijke argumenten. Zeg duidelijk wat u niet bevalt. Grote kans dat uw baas door uw strijdbare houding in de verdediging gaat en zijn aanvallend gedrag stopt.

Spaar energie. Als de situatie echt hoog oploopt, is uw energie sparen de beste houding, zegt de Amerikaanse hoogleraar Robert Sutton. In zijn boek The no asshole rule adviseert hij zijn lezers om een lastige baas te zien als een woeste waterval. Het heeft geen zin om tegen de stroom in te zwemmen. Ontspan u dus, vertrouw erop dat er ook een einde aan komt, en – belangrijk volgens Sutton – laat u meevoeren om uw energie te sparen.