Als je kind hoogsensitief is

Is je kind een gevoelig type? Als prikkels snel teveel worden kan je kind hoogsensitief zijn.

Een betrouwbaar, valide instrument om dat te meten, bestaat nog niet. Onderzoek door onder andere de Universiteit van Leuven brengt daar in de toekomst hopelijk meer duidelijkheid in. Klinisch psycholoog Elke van Hoof, onderzoeker op het gebied van medische en gezondheidspsychologie, noemt in haar boek Hoogsensitief wel een aantal veelvoorkomende kenmerken:

Inlevingsvermogen. Hoogsensitieve kinderen zijn zeer goed in staat rekening te houden met de context en de gevoelens en behoeften van anderen.

Driftigheid. Vaak al van jongs af aan en bij nadere bestudering meestal voortkomend uit overprikkeling: te lang in de drukte geweest, te hard gepusht, te lang op één dingetje gezeten. Kenmerkend aan zo’n ‘overdrive-moment’ is de disproportionaliteit van de reactie: op een schijnbaar onschuldige opmerking of gebeurtenis volgt een uitbarsting van heb ik jou daar.

Emotionaliteit. Alles raakt deze kinderen dieper. Ze kunnen overlopen van de impact van bepaalde prikkels. Veel kinderen schamen zich hiervoor.

‘Opgewonden’ gedrag. Niet kunnen stilzitten, overlopen van enthousiasme – als uiting van opgebouwde spanning over dingen die nog beleefd gaan worden.

Moeite met verandering. Kinderen die hoogsensitief zijn, hebben meer tijd nodig om zich aan te passen aan nieuwe situaties.

Zich afgewezen voelen. Hoogsensitiviteit gaat gepaard met een diepe verwerking van informatie in de hersenen. Zodoende betrekken hoogsensitieve kinderen die informatie eerder op zichzelf en anticiperen ze eerder dan anderen op afwijzing.

Lawaai is extra vermoeiend voor HSP’s, omdat het filter in de hersenen niet doet wat het zou moeten doen.

Hang naar rechtvaardigheid. Hoogsensitieve kinderen zijn erg consciëntieus en idealistisch.

Toch zijn er genoeg mensen zonder hoogsensitiviteit die zich in verschillende van deze kenmerken zullen herkennen – aan begrip en kennis heb je dan ook meer dan aan een lijstje.

Wil je je kind helpen om zijn talenten tot bloei te brengen? Meld je aan voor de online masterclass ‘Het hoogsensitieve kind

 • Meer over

  Hooggevoeligheid

  Hoog sensitieve personen (HSP) zijn extra gevoelig voor prikkels. Dat kan lastig zijn, mensen met deze karaktertrek zijn sneller moe en overprikkeld. Maar in de juiste omgeving kan hooggevoeligheid voordelen opleveren.

  Bekijk dit thema
 • Meer over

  Opvoeden

  Een kind opvoeden is voor iedereen anders. Maar stevig en ontspannen in de wereld staan: dat wensen we onze kinderen én onszelf toe. Gelukkig is dat helemaal niet zo ingewikkeld.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Kinderen van ruziënde ouders

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Artikel

Poll: Moeders zijn over het algemeen beter in het opvoeden van kinderen

Lees verder
Interview

Kind kwijt

Lees verder
Artikel

Ontroostbaar, maar kerngezond

Lees verder
Kort

Neem buikpijn serieus

Lees verder
Advies

‘Mijn kind is niet uitgenodigd’

Lees verder
Kort

Zomer- of winterbaby?

Lees verder