‘Is die wel echt vrolijk?’

Brein De hersenen laten zich niet foppen door een geforceerde lach. Dat stellen Engelse onderzoekers op grond van breinscans van proefpersonen die luisterden naar lachende mensen. Op de ene helft van de opnames lachten mensen spontaan bij het zien van humoristische filmpjes; de andere opnames betroffen juist mensen die opdracht hadden gekregen zomaar uit het […]

Brein

De hersenen laten zich niet foppen door een geforceerde lach. Dat stellen Engelse onderzoekers op grond van breinscans van proefpersonen die luisterden naar lachende mensen. Op de ene helft van de opnames lachten mensen spontaan bij het zien van humoristische filmpjes; de andere opnames betroffen juist mensen die opdracht hadden gekregen zomaar uit het niets te lachen.

Niet alleen konden de meeste toehoorders goed aangeven wat een echte lach was en wat een neplach, hun breinscans lieten ook verschil zien. Een echte lach werd gewoon verwerkt door de auditieve hersengebieden, maar bij een neplach werd de prefrontale cortex het meest actief. Dat laatste duidt erop dat onze hersenen op zo’n moment meteen aan het evalueren slaan: klopt die lach wel?

Individual differences in laughter perception reveal roles for mentalizing and sensorimotor systems in the evaluation of emotional authenticity, Cerebral Cortex, nog te verschijnen

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Boos kijken moet mogen

Een glimlach wordt overal ter wereld op dezelfde manier begrepen, net als geërgerd fronsen. Maar zo...

Lees verder
Branded content

Waarom kunst ons zo raakt

Dans, toneel of een schilderij: als we naar kunst kijken, zijn we geen passieve toeschouwers maar do...

Lees verder
Column

Relatietherapie: een ander beslismodel

Na de tweede sessie waren we eigenlijk wel uitgepraat, maar Indra drong aan op een volgend gesprek. ...

Lees verder
Artikel

Lachlexicon

Lees verder
Verhaal

Vrolijk doen – Waarom je meer bereikt met een (nep)glimlach

Lees verder
Kort

Gierend gewichtheffen

Lees verder
Artikel

Jonge blik

Lees verder
Column

Zo werkt dat

Lees verder
Artikel

Lachen bij de psychiater

Lees verder