‘Is die wel echt vrolijk?’

  • 146 woorden
  • leestijd is
  • 1 minuut

Brein De hersenen laten zich niet foppen door een geforceerde lach. Dat stellen Engelse onderzoekers op grond van breinscans van proefpersonen die luisterden naar lachende mensen. Op de ene helft van de opnames lachten mensen spontaan bij het zien van humoristische filmpjes; de andere opnames betroffen juist mensen die opdracht hadden gekregen zomaar uit het […]

Brein

De hersenen laten zich niet foppen door een geforceerde lach. Dat stellen Engelse onderzoekers op grond van breinscans van proefpersonen die luisterden naar lachende mensen. Op de ene helft van de opnames lachten mensen spontaan bij het zien van humoristische filmpjes; de andere opnames betroffen juist mensen die opdracht hadden gekregen zomaar uit het niets te lachen.

Niet alleen konden de meeste toehoorders goed aangeven wat een echte lach was en wat een neplach, hun breinscans lieten ook verschil zien. Een echte lach werd gewoon verwerkt door de auditieve hersengebieden, maar bij een neplach werd de prefrontale cortex het meest actief. Dat laatste duidt erop dat onze hersenen op zo’n moment meteen aan het evalueren slaan: klopt die lach wel?

Individual differences in laughter perception reveal roles for mentalizing and sensorimotor systems in the evaluation of emotional authenticity, Cerebral Cortex, nog te verschijnen

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Gierend gewichtheffen

Lees verder
Artikel

Een en al gevoel

Lees verder
Verhaal

Vrolijk doen – Waarom je meer bereikt met een (nep)glimlach

Lees verder
Artikel

Superdruk als je kind ADHD heeft

Lees verder
Artikel

De evolutie van de lach en de glimlach

Lees verder
Artikel

Lachlexicon

Lees verder
Column

Zo werkt dat

Lees verder
Artikel

Jonge blik

Lees verder