Is autisme een auto-immuunziekte?

 • 171 woorden
 • leestijd is
 • 1 minuut

opvoeding & ontwikkeling Autisme is een stoornis in de hersenen, daar is de wetenschappelijke wereld het tegenwoordig over eens. Maar over de oorzaak wordt nog steeds gedebatteerd: is het genetisch bepaald, komt het door zuurstofgebrek tijdens de geboorte, of komt het wellicht door een virale infectie? Een speculatief idee is dat het wellicht een auto-immuunziekte […]

opvoeding & ontwikkeling

Autisme is een stoornis in de hersenen, daar is de wetenschappelijke wereld het tegenwoordig over eens. Maar over de oorzaak wordt nog steeds gedebatteerd: is het genetisch bepaald, komt het door zuurstofgebrek tijdens de geboorte, of komt het wellicht door een virale infectie?

Een speculatief idee is dat het wellicht een auto-immuunziekte is. Medisch onderzoekers van het Royal Free Hospital in Londen steunen dit idee met hun onderzoek onder 25 kinderen met ‘regressief’ autisme. Bij 23 van hen vonden ze bepaalde antilichamen en eiwitten in de dunne darm. Geen van de geteste kinderen zonder autisme had hetzelfde patroon van de eiwitten. Volgens onderzoeker Simon Murch is dit patroon normaliter een teken van een auto-immuunproces.

De conclusie van Murch wordt niet door iedereen gedeeld. Een Engelse immunoloog zegt dat het gevonden patroon ook kan ontstaan door een ontsteking. Maar mocht het wel het gevolg zijn van een auto-immuunreactie, dan nog zijn we er niet. De volgende stap is dan te onderzoeken wat die reactie op zijn beurt heeft veroorzaakt.

New Scientist, mei 2002

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Liegen als noodzakelijk goed

'De mens heeft een tong gekregen om mee te spreken en woorden om zijn gedachten mee te verbergen.' D...

Lees verder
Artikel

Mentaal bikiniproof in één dag

Het is weer tijd voor bikini of badpak. Maar onder je kantoorkloffie bevindt zich allesbehalve een k...

Lees verder
Artikel

Waarom autisme bij vrouwen minder opvalt

Lees verder
Advies

Als je veel autistische trekjes hebt, ben je dan autistisch?

Lees verder
Advies

Is de partner van een autist ‘zielig’?

Lees verder
Artikel

Autisme update

Lees verder
Artikel

Overal stickertjes

Lees verder
Interview

‘Ik heb het zenuwstelsel van een prooidier’

Lees verder