Eén chocolaatje: heerlijk. Vijf chocolaatjes: lekker. Dertig chocolaatjes: ook een beetje wee in de maagstreek? Lees toch maar even door, want volgens onderzoekers van de Amerikaanse Carnegie Mellon University hebben we hier dé manier om onmatig eetgedrag in de greep te krijgen. Door je levendig voor te stellen hoe je een forse hoeveelheid chocolaatjes naar binnen werkt – of iets anders waarvan je makkelijk te veel neemt – zou je trek in die lekkernij verdwijnen.

Training Gezond als gewoonte
Training

Training Gezond als gewoonte

  • Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
  • Niet voor even, maar voor de rest van je leven
  • In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
Bekijk de training
Nu maar
99,-

De onderzoekers kwamen tot die conclusie nadat hun proefpersonen zich hadden ingebeeld hoe ze eenzelfde handeling dertig keer herhaalden. De ene helft stopte in gedachten dertig keer een muntje in een wasmachine, de andere helft stak dertig keer denkbeeldige M&M’s in hun mond. Na afloop mochten beide groepen naar hartelust echte M&M’s snaaien. En jawel: de proefpersonen die dat in verbeelding al de hele tijd hadden gedaan, namen er veel minder van.

De verklaring, zo vermoedt het onderzoeksteam, schuilt in het ‘gewenningseffect’. Wanneer je een bepaalde prikkel maar vaak genoeg krijgt toegediend, al is het maar in je verbeelding, doet-ie je niet zoveel meer.

Thought for food, Science, 10 december 2010