Onderzoekers denken dat we ons ’s ochtends alleen die dromen herinneren die bezig waren als we ’s nachts even wakker werden. Meestal kun je je dat ontwaken niet herinneren omdat je meteen weer verder slaapt.

Je komt even op uit de slaaptoestand en duikt direct weer onder. Op dat moment schakelt je geheugen even aan en pikt een flard op van de stroom droomervaringen.

Een hoofd vol droomherinneringen

Wie onrustiger slaapt, en daardoor vaker even ontwaakt, wordt wakker met een hoofd vol droomherinneringen. Maar dat is dus niet de schuld van die dromen.

Je denkt dat je veel droomt en daardoor slecht slaapt, maar het is andersom: als je slecht slaapt, voelt het alsof je veel droomt.

Niet sporten later op de avond

Waarom de een veel onrustiger slaapt dan de ander is nog onderwerp van studie. Wat je er zelf aan kunt doen, is ’s avonds stimulerende activiteiten vermijden, zoals laat sporten.

En ruim voor het slapengaan telefoon, tv en tablet uitzetten; het blauwwitte licht suggereert je hersenen dat het overdag is en houdt je wakker.

Dit artikel verscheen eerder in Psychologie Magazine. Mark Mieras is wetenschapsjournalist en schrijver van de breinboeken Liefde en Ben ik dat?