Ik heb een gewéldig verhaal

Redacteur Anne Pek volgt een cursus charismacoaching

‘Zij zijn groot en ik is klein.’ Kennelijk heb ik me in gevoeliger jaren erg met Calimero geïdentificeerd, want ondanks mijn 1.80 meter en 43 jaar voel ik me nog steeds niet groot. Dat vind ik doorgaans wel best, want grote mensen zuchten onder vinexhypotheken en fileleed, terwijl ik fluitend van mijn huurappartementje naar mijn werk fiets. Maar nu ik ervan droom een boek te schrijven, voelt het suf. Hoe ga ik een uitgever er ooit van overtuigen dat ík degene ben die dat kinderboek over Nederland en het water moet maken?

Dergelijke vragen kennen ze bij adviesbureau GITP. Er kloppen geregeld mensen aan die hun plannen graag overtuigender zouden presenteren, zonder bij de eerste tegenwerping meteen ‘Laat ook maar’ te denken. Je visie op inspirerende wijze leren uitdragen, zou een groot mens zeggen. Ook wel: charismatisch optreden. En ja, GITP biedt daar trainingen voor, laat trainer Menno Jansen me telefonisch weten. Zowel meerdaagse groepstrainingen als een-op-eenbegeleiding.

Een groepscursus lijkt me te heftig, dus ik ga voor de een-op-eensessies. Die bij nader inzien minstens zo heftig zijn. Want tijdens onze eerste ontmoeting vraagt Jansen me al snel om midden in het zaaltje te gaan staan en te vertellen waarom hij

dat boek van mij beslíst in productie moet nemen. ‘De meeste trainers hier zijn psycholoog en werken van binnen naar buiten,’ licht hij toe, ‘maar ik ben van oorsprong theaterdocent, dus ik werk ook van buiten naar binnen; ik laat mensen meteen iets dóén. Inspireren is immers deels gewoon performance.’

Oké, performance! Ik zet een stralende glimlach op – en raffel dan nerveus een verhaaltje af over inklinkend veenland en woeste zuidwesters. Jansen kijkt het peinzend aan en zegt dan: ‘Nu ben ik jou en jij mij.’ Hij vouwt zijn armen achter de rug, zet het rechterbeen voor het linker en begint wiebelend te praten. Het ziet er niet uit en het klinkt voor geen meter. ‘Als ik goed luister, kan ik best enthousiast worden van jouw verhaal,’ vat hij samen, ‘maar met zo’n houding wapper je het voortdurend weg.’

Daarop herhaalt hij mijn voorstel nog eens, maar dan met de benen licht uiteen en de borst naar voren. Zijn armen bewegen door het zaaltje heen naar me toe, met handen die me iets lijken aan te reiken. ‘Ik heb een geweldig verhaal voor je, pak aan,’ lijkt hij te zeggen. Ik geloof hem direct.

Maar niet alleen mijn houding kan wervender, zegt Jansen, ook de boodschap kan beter. Waaróm is het zo schandalig dat geen Nederlands kind weet hoe het precies komt dat we onder de zeespiegel zitten? En wat doet het met een kind als het die kennis wél heeft? Broed thuis maar een tekstje uit waarin beide vragen worden beantwoord, luidt zijn opdracht.

Dat inleidende tekstje bij het boek dat me voor ogen stond presenteer ik bij onze volgende afspraak, een paar weken later. De tekst maakt kinderen volgens mij duidelijk waarom het leuk is te leren hoe het landschap om hen heen is ontstaan.

Klinkt goed, vindt Menno Jansen. Heb ik inmiddels ook al eens een uitgever benaderd? Ik moet bekennen van niet – er kwam van alles tussen. Maar eerlijk gezegd vind ik het ineens ook niet meer zo’n prettig idee om anderen ervan te overtuigen dat ik hun auteur ben. Als ik er allerlei trucs tegenaan moet gooien voel ik me toch alsof ik mensen iets door de strot duw. ‘Charisma is gewoon mijn ding niet,’ zeg ik opstandig. ‘Het is iets voor mannen met carports en blackberry’s.’

O, maar dan heb ik hem toch verkeerd begrepen, zegt Jansen. ‘Charisma is echt geen kwestie van “trucjes leren”! Het gaat minstens zo sterk over visie, intrinsieke motivatie en risico durven nemen.’ Hij kijkt me borend aan: ben ik wel bereid tot risico’s? Wil ik dat boek wel écht schrijven? Of blijf ik liever als een Calimero langs de kant stuiteren?

‘Ai,’ zeg ik. En zo nemen we afscheid. Veel charismatischer voel ik me niet. Maar wel een stukje gegroeid.

Wie? Anne Pek

Wat? Individuele ­charismacoaching

Waar? Adviesbureau GITP, www.gitp.nl

Door? Menno Jansen, theaterdocent en senior trainer bij GITP

Prijs? Individuele ­charismacoaching: € 440,- per sessie van twee uur.

Training charismatisch optreden: € 1775,- voor tweeënhalve dag

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Provoceren voor beginners

Vol begrip luisteren of een peptalk geven als een vriendin voor de zoveelste keer klaagt over haar g...
Lees verder
Verhaal

Provoceren voor beginners

Vol begrip luisteren of een peptalk geven als een vriendin voor de zoveelste keer klaagt over haar g...
Lees verder
Branded content

Echt ontspannen op vakantie

Weten we nog wel wat ervoor nodig is om goed uitgerust thuis te komen van vakantie? Auteur Peggy van...
Lees verder
Branded content

Echt ontspannen op vakantie

Weten we nog wel wat ervoor nodig is om goed uitgerust thuis te komen van vakantie? Auteur Peggy van...
Lees verder
Column

Column Roos Vonk: waarom we niet moeten streven naar geluk

Een doel bereiken kan gelukkig maken: bestemming bereikt, dus dan kunnen we ontspannen en ervan geni...
Lees verder
Column

Column Roos Vonk: waarom we niet moeten streven naar geluk

Een doel bereiken kan gelukkig maken: bestemming bereikt, dus dan kunnen we ontspannen en ervan geni...
Lees verder
Artikel

Bij de coach: Annet blijft maar jobhoppen, zonder succes

Door de juiste vragen te stellen, helpt een coach cliënten verder in hun ontwikkeling. In deze afle...
Lees verder
Artikel

Psychologie Magazine lanceert Coachfinder, matchingplatform ...

De vraag naar coaching neemt toe en ook het aanbod groeit hard. Daarom lanceert Psychologie Magazine...
Lees verder
Video

Nick over coaching: ‘Ik kan nu meer loslaten’

Nick (30) had het gevoel dat hij alles moest oplossen op zijn werk. Na acht sessies met zijn coach k...
Bekijk video
Verhaal

Vraag vaker om hulp – je hoeft niet alles zelf te doen

Hulp aannemen vinden we bijna het moeilijkste wat er is. Bijna – want hulp vrágen is pas echt een...
Lees verder
Artikel

Hoe criminele verslaafden coaching krijgen

Criminele verslaafden moeten coaching krijgen, onderdak en een opleiding, vinden ze bij het Haagse s...
Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen...

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...
Lees verder