‘Ik dronk mezelf kapot’

  • 1895 woorden
  • leestijd is 10 minuten
Getrouwd, een kind, een keurige baan. Lizz (54) had het goed voor elkaar. En toch sloeg ze iedere avond onvoorstelbare hoeveelheden alcohol achterover. Maar sinds begin dit jaar is alles anders. Haar redding: een lang vergeten medicijn.

We hebben afgesproken in een café, op een doordeweekse dag rond lunchtijd. Om ons heen bestellen de eerste gasten bier. Lizz (54) neemt cappuccino. En nog een cappuccino. Want Lizz staat droog. Niet voor het eerst in haar leven, maar ze hield het nog nooit zo lang vol als nu. En: ditmaal kost het haar geen moeite. ‘Voor het eerst sinds mijn zeventiende heb ik geen zin meer in drank.’

TEST
Doe de test »

Hoe zit het met je alcoholgebruik?

Lizz heeft contact met ons gezocht, want ze wil haar verhaal met de wereld delen. ‘Er zijn zoveel mensen als ik,’ zei ze aan de telefoon, ‘mensen met keurige banen die zichzelf kapotdrinken zonder dat iemand het ziet. De meeste alcoholisten liggen helemaal niet in de goot.’

Zij dus evenmin. Ze is getrouwd, heeft een dochter, rondde drie hbo-studies af, werkte tot voor kort in het onderwijs. Op het eerste gezicht een doodnormale vrouw. Maar als ze ’s middags klaar was met lesgeven, was het eerste wat Lizz deed de supermarkt bezoeken om wijn in te slaan. Vier, vijf flessen. Ze verstopte ze voordat haar man thuiskwam. En ’s avonds dronk ze ze allemaal leeg, op zolder, terwijl ze het huiswerk van haar leerlingen nakeek.

Waarom ze zulke enorme hoeveelheden drank

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn vrouw drinkt te veel

Lees verder
Branded content

‘Schoonheid is uitstralen dat je gelukkig bent’

De natuur heeft ons geprogrammeerd om naar mooie dingen te kijken, zegt psychologe Nancy Etcoff. Maa...

Lees verder
Artikel

Wat geld en status doen met ons brein

Als je minder te makken hebt dan anderen kan dat je leven ingrijpend beïnvloeden. Auteur Keith Payn...

Lees verder
Advies

Ik ben de discussies over zijn drankgebruik beu

Lees verder
Artikel

In de ban van de buis

Lees verder
Advies

Ik blijf kopen: ben ik nog te redden?

Lees verder
Artikel

Liefdesjunkies: ‘Het is net als roken. Je weet dat het slecht voor je is en toch doe je het.’

Lees verder
Artikel

… en deze keer écht!

Lees verder
Advies

Mijn man is verslaafd aan porno

Lees verder