Hulpvaardigheid geeft stress

Erg vriendelijk en hulpvaardig zijn lijkt op latere leeftijd minder gunstig voor iemands gezondheid. Dat is de verrassende uitkomst van langlopend onderzoek onder ruim vijfduizend Britse 50-plussers.

De deelnemers stonden twee keer bloed af en beantwoordden vragen over hun gezondheid en persoonlijkheid. Analyse van alle gegevens leverde een nieuw verband op: ouderen die hoog scoorden op de persoonlijkheidstrek vriendelijkheid hadden meer ontstekingsmarkers in hun bloed. Dat duidt op een slechtere gezondheid. De onderzoekers vermoeden dat vriendelijke ouderen hun ergernissen vaker inslikken, niet zo assertief zijn en minder vaak hulp vragen. Dat alles maakt waarschijnlijk dat ze meer stress hebben.
Een tweede uitkomst bevestigde een al eerder aangetoond verband: deelnemers die hoog scoorden op consciëntieusheid hadden minder ontstekingsmarkers in hun bloed, wat duidt op een goede gezondheid. De onderzoekers verklaren dat uit het feit dat consciëntieuze mensen adequater reageren op stressvolle situaties.

Five factor personality traits and inflammatory biomarkers in the English longitudinal study of aging, Personality and Individual Differences, juni 2017
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hoe ouder het brein, hoe beter

Wijsheid komt met de jaren, luidt het gezegde. En inderdaad: naarmate we ouder worden, wordt ons bre...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Kort

Slimmer, maar minder fit

Lees verder
Artikel

Waarom zeggen we zo vaak sorry?

Lees verder
Kort

Opa lief? Alle bejaarden lief!

Lees verder
Kort

Bedroefd voelt bejaard

Lees verder
Artikel

7 tips voor een langer leven

Lees verder
Artikel

Oud worden is leuk

Lees verder