Hulp bij chronische hoofdpijn

Migraine en spanningshoofdpijn zijn kwelgeesten waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt. Een nieuw cursusboek, speciaal samengesteld voor chronische hoofdpijnpatiënten, wil hierbij de helpende hand bieden. In het boek veel aandacht voor voorlichting, zelfregistratie, leefstijlinterventie en ontspanningstraining. De lezer krijgt voorlichting over stress, de relatie van migraine met stress en over psychologische interventie. […]

Migraine en spanningshoofdpijn zijn kwelgeesten waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt. Een nieuw cursusboek, speciaal samengesteld voor chronische hoofdpijnpatiënten, wil hierbij de helpende hand bieden. In het boek veel aandacht voor voorlichting, zelfregistratie, leefstijlinterventie en ontspanningstraining.

De lezer krijgt voorlichting over stress, de relatie van migraine met stress en over psychologische interventie.

Onder ‘Zelfregistratie’ treffen we tal van vragenlijsten aan. Om van chronische hoofdpijn af te komen, moet je misschien je leefstijl wel helemaal veranderen. Suggesties daartoe worden in het hoofdstuk over ‘Leefstijlinterventie’ gegeven. De theorie en praktijk van ‘Ontspanningstraining’ en ‘Cognitieve training’ worden in de laatste twee hoofdstukken aan de orde gesteld.

Deze beide trainingsvormen zijn eind jaren tachtig al door Marjolijn Sorbi, een van de twee auteurs, getest bij hoofdpijnpatiënten en zijn succesvol gebleken. En dat is meteen een zwak punt van het boek. Waarom heeft het tot 2000 moeten duren voordat dit boek op de markt kwam en waarom verwijzen de auteurs voornamelijk naar onderzoek van zo’n tien jaar geleden? Is het onderzoek naar de behandeling van hoofdpijn na die tijd stil blijven staan?

Een ander punt van kritiek is dat het boek op verschillende gedachten hinkt. Aan de ene kant is het

Log in om verder te lezen.
auteur

Ronald van Gelder

» profiel van Ronald van Gelder

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Verlegenheid: Denkfouten en wat je daartegen kunt doen

Staat het zweet je in de handen als je in een groep iets moet zeggen? Krijg je een zenuwtrek om je m...

Lees verder
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Kunnen we ons beter concentreren met een muziekje of leidt dat maar af?

Lees verder
Artikel

Een cursus motivatie voor lummelaars

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mijn chronische ziekte accepteren?

Lees verder
Advies

Hoe ga ik om met mijn chronische ziekte?

Lees verder
Artikel

‘Voor mij is alles een tompoes’

Lees verder
Artikel

‘Ik heb geproefd hoe wezenlijk het leven is’

Lees verder
Artikel

Begrip voor breinstoornissen

Lees verder