Hulp bij chronische hoofdpijn

Migraine en spanningshoofdpijn zijn kwelgeesten waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt. Een nieuw cursusboek, speciaal samengesteld voor chronische hoofdpijnpatiënten, wil hierbij de helpende hand bieden. In het boek veel aandacht voor voorlichting, zelfregistratie, leefstijlinterventie en ontspanningstraining. De lezer krijgt voorlichting over stress, de relatie van migraine met stress en over psychologische interventie. […]

Migraine en spanningshoofdpijn zijn kwelgeesten waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt. Een nieuw cursusboek, speciaal samengesteld voor chronische hoofdpijnpatiënten, wil hierbij de helpende hand bieden. In het boek veel aandacht voor voorlichting, zelfregistratie, leefstijlinterventie en ontspanningstraining.

De lezer krijgt voorlichting over stress, de relatie van migraine met stress en over psychologische interventie.

Onder ‘Zelfregistratie’ treffen we tal van vragenlijsten aan. Om van chronische hoofdpijn af te komen, moet je misschien je leefstijl wel helemaal veranderen. Suggesties daartoe worden in het hoofdstuk over ‘Leefstijlinterventie’ gegeven. De theorie en praktijk van ‘Ontspanningstraining’ en ‘Cognitieve training’ worden in de laatste twee hoofdstukken aan de orde gesteld.

Deze beide trainingsvormen zijn eind jaren tachtig al door Marjolijn Sorbi, een van de twee auteurs, getest bij hoofdpijnpatiënten en zijn succesvol gebleken. En dat is meteen een zwak punt van het boek. Waarom heeft het tot 2000 moeten duren voordat dit boek op de markt kwam en waarom verwijzen de auteurs voornamelijk naar onderzoek van zo’n tien jaar geleden? Is het onderzoek naar de behandeling van hoofdpijn na die tijd stil blijven staan?

Een ander punt van kritiek is dat het boek op verschillende gedachten hinkt. Aan de ene kant is het

Log in om verder te lezen.
auteur

Ronald van Gelder

» profiel van Ronald van Gelder

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Verslaving is een chronische ziekte

Lees verder
Kort

3 keer het mooie van mantelzorg

Zorgen voor een ziek of oud familielid kan heel zwaar zijn. Maar volgens David Roth, hoogleraar gene...

Lees verder
Advies

Hoe accepteer ik dat ik niet meer kan werken?

Lees verder
Artikel

Ziek van moeheid

Lees verder
Artikel

TIIk had kanker

Lees verder
Artikel

Lotgenoten gezocht

Lees verder
Artikel

Verlegenheid: Denkfouten en wat je daartegen kunt doen

Lees verder
Recensie

Lezen als medicijn

Lees verder