Hot or Not?

Hoe goed kunt u inschatten hoe u overkomt? Ruim 250 lezers plaatsten hun foto op onze site en leverden zich uit aan het genade­loze oordeel van de sitebezoekers. Wij selecteerden er acht. Hoe aantrekkelijk, betrouwbaar en intelligent lijken ze?

Hoe komt u over op anderen? Vinden mensen u mooi, aardig, zelfverzekerd? Kortom, bent u hot… or not?

Deze vraag stelden we aan lezers van ons blad. Via onze website konden ze een foto van zichzelf insturen. Daarbij moesten ze aangeven welke rapportcijfers ze van anderen dachten te krijgen op aantrekkelijkheid, intelligentie, vriendelijkheid, extraversie, zelfverzekerdheid en betrouwbaarheid.

Andere lezers konden de foto’s vervolgens beoordelen. Dat meisje met die leuke lach en stralende ogen… die krijgt een 8 voor vriendelijkheid. En die man die zo arrogant uit zijn ogen kijkt? Sorry, maar op aantrekkelijkheid scoort die niet hoger dan een 4.

Toen alle foto’s door zo’n honderd tot tweehonderd lezers waren beoordeeld, hebben we de resultaten bekeken. We vergeleken de scores die inzenders zichzelf gaven met de cijfers die ze kregen van anderen. Daarbij zijn we uitgegaan van het rapportcijfer dat het meest gegeven werd. Niet van het gemiddelde, omdat sommige mensen heel extreme scores kregen. Van een paar lezers ontvingen ze een dikke tien – misschien deden ze dat stiekem zelf – en van anderen een nul. Iets in hun gezicht beviel de beoordelaar blijkbaar niet, terwijl degene op de foto echt geen Quasimodo was. Een gemiddelde zou in zo’n

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Elizabeth Ebbink: ‘Een andere stem heb je al in tien minuten’

Onze stem bepaalt grotendeels hoe onze boodschap overkomt op anderen, en welke eerste indruk we make...

Lees verder
Artikel

Mááám, zijn we er al?

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Kort

Wisselende presentatie

Lees verder
Advies

Waarom durf ik niet voor een groep te spreken?

Lees verder
Video

Eerste hulp bij faalangst

Bekijk video
Artikel

Drie cruciale minuten

Lees verder
Advies

Hoe bereid ik mijn presentatie voor?

Lees verder
Artikel

Presenteren zonder stress

Lees verder