Hoe gevoelig zijn je zintuigen?

Mensen verschillen enorm als het gaat om wat ze waarnemen – en hoe ze dat waarderen. Voor iedereen is er een ideale hoeveelheid prikkels. Waar komen die verschillen vandaan? En wat doe je als ze conflicten opleveren in je relatie?

Hoe gevoelig zijn uw zintuigen?

De een werkt pas echt lekker met een muziekje op de achtergrond, de ander kan zich dan juist niet concentreren. De een heeft het huis het liefst opgeruimd en overzichtelijk, terwijl de ander zich prima voelt bij rommeltjes. De een verheugt zich enorm op een vakantie vol activiteiten in een vreemd land, de ander verlangt naar lekker lezen aan het strand.

TEST
Doe de test »

Ben je hooggevoelig?

Een oordeel over elkaars voorkeuren is al snel geveld: het is asociaal om je radio zo hard te laten tetteren, pietluttig als je erover klaagt, saai als je niets wilt ondernemen op vakantie.

Maar vaak is het geen kwestie van onwil of pietluttigheid, maar van iets heel anders. En bovendien iets waaraan we weinig kunnen doen, zegt de Amerikaanse hoogleraar ergotherapie Winnie Dunn in haar pas verschenen boek Leven met sensaties. Veel van ons gedrag is te begrijpen vanuit een gevoeligheid of juist ongevoeligheid voor zintuiglijke prikkels. Wie gevoelig is afgesteld, merkt kleine veranderingen, geluiden en geuren al snel op, en kan zich er moeilijk voor afsluiten. Zo iemand stoort zich er bijvoorbeeld sneller aan als de buren harde muziek draaien terwijl hij een boek leest.

Wie minder gevoelig is afgesteld, heeft sterkere prikkels­ nodig om ze op te merken. Die vindt het dan waarschijnlijk juist lekker om het volume omhoog te draaien. Zo kan dezelfde ervaring een heel andere reactie oproepen bij verschillende mensen.

Wanneer we zien dat we in sensorische behoeftes verschillen, kunnen irritaties plaatsmaken voor begrip, zegt Dunn. In plaats van steeds weer hetzelfde meningsverschil uit te vechten, kunnen we dan strategieën bedenken waardoor dezelfde ervaring voor beide partijen goed voelt.

Log in om verder te lezen.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
  • Meer over

    Hooggevoeligheid

    Hoog sensitieve personen (HSP) zijn extra gevoelig voor prikkels. Dat kan lastig zijn, mensen met deze karaktertrek zijn sneller moe en overprikkeld. Maar in de juiste omgeving kan hooggevoeligheid voordelen opleveren.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Waar komt mijn onrust en angst vandaan?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Pedagoog Micha de Winter: “Het mag best botsen”

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Artikel

Toch vakantiepret voor gevoelig kind

Lees verder
Verhaal

Aarden tijdens een retreat voor hoogsensitieve personen

Lees verder
Verhaal

Waarom de een alles eet en de ander niets lust

Lees verder
Kort

Zet je zintuigen op genieten

Lees verder
Artikel

Zien, horen en ruiken

Lees verder
Verhaal

5 manieren waarop je brein je voor de gek houdt

Lees verder