Hoe reizen je leven verrijkt

 
Dit artikel wordt je aangeboden door KLM
 
  • 490 woorden
  • leestijd is
  • 3 minuten
Soms lijkt het alsof we tijdens die paar weken vakantie per jaar pas echt kunnen zijn zoals we eigenlijk bedoeld zijn. En daar zit best wat waarheid in, blijkt uit psychologisch onderzoek. 5 manieren waarop reizen je leven verrijkt.

1. Reizen versterkt je gevoel van autonomie

Het gevoel van vrijheid, dat je zelf aan het roer staat van je leven en zelf keuzes kunt maken, is een van onze basisbehoeften. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een gevoel van autonomie positief werkt op ons functioneren en ons welzijn, en een gebrek aan autonomie verband houdt met ziekte en psychische stoornissen. Vakantie is een situatie waar die sterke behoefte om je eigen leven te bepalen eindelijk tot haar recht komt. Wil je links of rechts, ga je kanoën of een boek lezen, sta je op met de eerste zonnestralen of slaap je een gat in de dag?

2. Op reis kun je zijn wie je bent

Even helemaal weg zijn van je familie, je cultuur en de verwachtingen van je omgeving, schept de mogelijkheid om kortstondig iemand anders te zijn dan je degelijke, verstandige, alledaagse zelf. Dat is precies wat de Britse onderzoekster Michelle Thomas ontdekte toen ze vrouwelijke vakantievierders het hemd van het lijf vroeg over hun vakantieliefdes. Volgens Thomas is de tijdelijke bevrijding uit het keurslijf van thuis een cruciale eigenschap van de vakantiebeleving: een periode waarin de normale gedragsnormen voor korte tijd niet meer gelden.

3. Een reis kan je leven een andere wending geven

Door bovenstaande psychologische effecten, kan een reis je leven zelfs een andere wending geven. KLM maakte een serie podcasts hierover. In iedere aflevering hoor je het waargebeurde verhaal van een bijzonder persoon en de reis die zijn of haar leven voorgoed veranderde. Beluister het verhaal van Dina Kaplan uit New York. Hoe succesvol haar leven ook lijkt, ze leidt aan grote angsten. Als ze niet meer de straat over durft, neemt ze een drastische beslissing: ze laat alles achter zich en gaat op reis.

4. Reizen geeft je zelfvertrouwen een boost

Reizen geeft ons de kans om onze eigenwaarde op te krikken, zegt de Amerikaanse sociaal psycholoog Michael Brein op zijn website. ‘Door reizen stijgen we uit boven het alledaagse. De meesten van ons leven een doorsnee leven. Reizen geeft ons de kans om dat imago op te leuken en onszelf te zien als een avontuurlijk persoon, zowel in onze eigen ogen als naar de buitenwereld toe.’

5. Door te reizen leer je jezelf kennen

Reizen bevestigt ons bovendien op een heel andere manier dan in ons dagelijks leven, vervolgt Brein. Je leert jezelf kennen op heel andere manieren, doordat je jezelf blootstelt aan allerlei nieuwe situaties. Op het moment zelf is het soms vervelend of eng om buiten je veilige zones te treden, maar juist het overwinnen van moeilijke situaties geeft ons een geweldig gevoel dat we dingen kunnen, en geeft de meest intense ervaringen én herinneringen achteraf. Op de kaart ontcijferen waar je naartoe moet, die zwarte piste nemen en merken dat het lukt, onderhandelen op de Turkse markt, in je beste Spaans naar de weg vragen.

Dit is een bewerkte versie van het artikel ‘Het vakantie-effect’, dat eerder in Psychologie Magazine verscheen.

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Bah, zomer

Heel Nederland verheugt zich op teenslippers, ijsjes, zwoele avonden rond de barbecue. Heel Nederlan...

Lees verder
Branded content

Evenement: mooi zoals je bent

Hoe vaak nemen we de tijd om stil te staan bij wat ons mooi en uniek maakt? Psychologie Magazine en ...

Lees verder
Interview

Rifka Lodeizen: ‘Liefde is als water: je kunt het niet krampachtig vasthouden’

Door zich in haar rollen in te leven leerde actrice Rifka Lodeizen haar eigen angsten hanteren. En h...

Lees verder
Artikel

Zo overleeft u een groepsreis

Lees verder
Advies

Kan ik leren omgaan met mijn heimwee?

Lees verder
Artikel

Voorkom relatiestress op vakantie

Lees verder
Test

Hoe goed kan jij vakantievieren?

Lees verder
Artikel

Zo overleeft u vliegveldstress

Lees verder
Artikel

Hou de zomer vast

Lees verder