Hoe langer je wacht, hoe enger het wordt

Hoe pak je je werk op als je een tijd thuis bent geweest? Hoe weet je wat je aankunt, en hoe vergroot je je draagkracht zonder je te forceren? Tips voor een realistische aanpak.

Terug na een burn-out

‘Rust nemen’ – ooit gold het als panacee voor alle klachten, maar sinds een paar jaar is in beweging blijven het toverwoord. Hernia? Vooral niet plat gaan liggen! rsi? Gewoon aan de slag! Maar dat zelfs tegen werknemers die met een burn-out kampen, wordt gezegd dat ze naar hun werk moeten gaan – dat is relatief nieuw.

Sinds begin dit jaar om precies te zijn is ‘activering’ ook bij deze patiënten officieel beleid. De Richtlijn Werk en Psychische Klachten, die de overheid en de beroepsvereniging van psychologen begin dit jaar publiceerden, schrijft voor dat mensen met psychische klachten zo snel mogelijk weer richting werkplek gedirigeerd moeten worden. Ook – juist – wanneer die klachten met hun baan samenhangen.

Het was een aanbeveling die voortvloeide uit diverse recente onderzoeksuitkomsten, onder andere van psycholoog en tno-medewerker Ronald Blonk. Mensen herstellen eerder wanneer ze dat wat ze tijdens een therapie leren ­direct op hun werk in praktijk kunnen brengen, ontdekte Blonk.

Of de nieuwe richtlijn al overal is doorgedrongen, is overigens de vraag, zegt psychologe Wills Brouwer. Brouwer is vestigingsmanager bij de hsk Groep, een organisatie die gespecialiseerd is in behandeling van werkgerelateerde psychische problemen. Zij ziet in de praktijk nog geregeld

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe breng ik mijn drukke privé- en werkleven met elkaar in balans?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Hoe ik mijn zoon met autisme ging begrijpen

Doordat zijn zoon Zac (13) autisme heeft, wist vader Keith (48) nauwelijks wat hem bezighield. Een c...

Lees verder
Advies

Burn-out, depressie en voeding

Lees verder
Advies

Burn-out of gebrek aan draagkracht

Lees verder
Advies

Herstellen van een burn-out, hoe doe ik dat?

Lees verder
Artikel

Voor jezelf zorgen voorkomt burn-out

Lees verder
Artikel

Tips voor mantelzorgers: ‘Niemand ziet hoeveel ik doe’

Lees verder
Artikel

Welke therapie helpt?

Lees verder