Hoe andermans emoties ons sturen

Emoties hebben sterke invloed op ons gedrag en onze relaties, zegt hoogleraar Gerben van Kleef. Redacteur Janneke Gieles leest hoe de blik van een collectant haar kan aansporen om meer geld te geven.

Met dit boek ga ik het niet eens zijn, verwacht ik als ik de eerste pagina’s van Op het gevoel lees. De kersverse hoogleraar sociale psychologie Gerben van Kleef wil daarin het misverstand rechtzetten dat emoties irrationeel zouden zijn. Maar hij slaat wel erg ver door naar de andere kant; alsof je nooit ‘overmand’ kunt raken door heftige emoties, alsof je nooit de controle verliest als je boos bent. Nou, ik wel! Ook noemt hij het boeddhisme als een stroming die het zou aanmoedigen om emoties uit te bannen, en dat klopt zeker niet.

Maar de rest van zijn verhaal blijkt vervolgens een lekker opgeschreven, goed onderbouwde en genuanceerde uiteenzetting over hoe we elkaar beïnvloeden met onze emoties. Ik neem al mijn eerdere reserves weer terug en word enthousiast.

Met het ene na het andere interessante onderzoek laat Van Kleef zien hoe sterk ons gedrag wordt bepaald door de emoties van anderen. Wanneer een collectant ons bijvoorbeeld teleurgesteld aankijkt nadat we iets in zijn busje hebben gedaan, zijn we bereid om het dubbele te geven. Terwijl we bij een boze blik ons geld het liefst weer zouden terugpakken.

Maar boosheid kan ook goed uitpakken, legt Van Kleef uit. Bijvoorbeeld

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Gevoelszaken – Schrijver Peter Buwalda

Schrijver en columnist Peter Buwalda over de grote emoties die het leven kleur geven

Lees verder
Kort

Opnieuw in vuur en vlam

Stellen die al lang bij elkaar zijn, zijn meestal niet meer zo actief tussen de lakens als aan het b...

Lees verder
Verhaal

Waarom nostalgie goed voor je is

Lees verder
Artikel

Kun je door mensen heenkijken?

Lees verder
Artikel

Ontploffingsgevaar!

Lees verder
Interview

Schrijfster Charlotte van Drimmelen over de emoties die het leven kleur geven

Lees verder
Advies

Ik moest huilen tijdens een sollicitatie

Lees verder
Advies

Ik werk onregelmatig en wil afvallen

Lees verder