Hij kan niet kiezen

Ik koop nooit iets op eigen initiatief. Ik doe natuurlijk wel de dagelijkse boodschappen, maar voor mezelf kleren kopen, leuke dingetjes aanschaffen of mezelf eens lekker verwennen, doe ik eigenlijk nooit. Saai en sober lijkt het, maar zo ervaar ik het niet. En zuinigheid is het ook niet. Het is eerder mijn persoonlijk antwoord op […]

Ik koop nooit iets op eigen initiatief. Ik doe natuurlijk wel de dagelijkse boodschappen, maar voor mezelf kleren kopen, leuke dingetjes aanschaffen of mezelf eens lekker verwennen, doe ik eigenlijk nooit. Saai en sober lijkt het, maar zo ervaar ik het niet. En zuinigheid is het ook niet. Het is eerder mijn persoonlijk antwoord op het overaanbod aan consumptieartikelen. Ik word erdoor geremd en heb geen houvast meer. Ik kan gewoon niet kiezen, dus koop ik niets.

Dat neemt niet weg dat ik best van het overaanbod kan genieten, op mijn eigen manier. Als ik langs een bonbonzaak loop, kan ik de geur van chocola niet weerstaan. Als het mag, hang ik een tijdje met mijn neus boven de chocola en heb er dan weer genoeg van. Spijtig voor de winkelier, maar ik koop niets. Het is allemaal even lekker. Wat zou ik moeten kiezen?

De overdaad werkt bij mij dus volstrekt averechts. De consumptiemaatschappij heeft aan mij geen goeie. Ik heb maar twee broeken en hemden, één pak, twee paar schoenen, een paar sportschoenen.

Geef ik een ander nooit iets? Zo erg is het nou ook weer niet. Zeg maar wat ik moet kopen en ik doe het. Als

Log in om verder te lezen.
auteur

Ronald van Gelder

» profiel van Ronald van Gelder

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Synesthesie

Letters zien in kleuren, geuren ruiken bij geluiden, vormen voelen bij smaken: bij ongeveer één op...

Lees verder
Artikel

6 manieren om minimalistisch te leven

Je zekerheid en status inruilen voor een vrijer bestaan, deze zes geinterviewden deden het. Van wone...

Lees verder
Artikel

Samen uit, later thuis

Lees verder
Artikel

Gevaren in de baarmoeder

Lees verder
Artikel

De geur van concentratie

Lees verder
Artikel

Het brein van Steven Pinker

Lees verder
Artikel

De smaak van water

Lees verder
Artikel

Hoe goed kunt u ruiken?

Lees verder