Het leven van een narcist gaat niet over rozen

Een narcist zit vast in een vicieuze cirkel: hij blaast zichzelf op en stoot iedereen af die dreigt de ballon stuk te prikken. Want als die leegloopt, resteert er een bang, achterdochtig jongetje, leest Janneke Gieles in Een spiegel voor narcisten.

Boeken deze maand / De persoonlijke keuze van boekenredacteur Janneke Gieles

Op psychologiemagazine.nl is ‘narcisme’ een van de meest gezochte termen. En als in de redactievergadering wordt gevraagd wie een artikel over narcisme wil schrijven, steken alle redacteuren enthousiast hun hand op. Narcisme is een geliefd onderwerp doordat het zo herkenbaar is. Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die enorm vol is van zichzelf, die veel te veel ruimte inpikt, en die anderen graag voor zijn karretje spant maar zelf niets teruggeeft. Bovendien voelt het een beetje als genoegdoening dat er een persoonlijkheidsstoornis achter zit. Jij denkt dat je zo geweldig bent? Nou, kijk maar eens hier, je hebt juist een stoornis.

Hoewel het soms zo lijkt, gaat het leven van een narcist allerminst over rozen, maakt psycholoog Martin Appelo duidelijk in Een spiegel voor narcisten. Narcisme is een verslavende negatieve spiraal. Het begint met een jeugd vol verwaarlozing, of juist met een verstikkende hoeveelheid aandacht van de ouder. Daardoor gaat een kind zich onzeker, wantrouwend en miskend voelen. Sommige kinderen ontwikkelen daardoor narcisme, als beschermingsmechanisme. Door zichzelf op te blazen voelen ze de pijn niet meer. Maar ze stoten er ook anderen mee af, en zijn zo des

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik ben opgegroeid met een narcistische moeder

Lees verder
Kort

Vrouwen zijn jonger van geest

De hersenen van vrouwen zijn bijna vier jaar jonger dan die van mannen van dezelfde leeftijd. Tenmin...

Lees verder
Advies

Is mijn ex een narcist?

Lees verder
Verhaal

Narcisme: Eenzaam in het middelpunt

Lees verder
Interview

Zo herken je een gaslighter

Lees verder
Interview

‘Plaats je kind niet op een voetstuk’

Lees verder
Advies

Is narcistische afweer een soort zelfbescherming?

Lees verder
Artikel

Pas op voor perverse narcisten

Lees verder