Internet

Waarom smaakt chocoladecake met een chique naam lekkerder? Hoe komt het dat de een beter smaken onderscheidt dan de ander? En wat heeft smaak met eetstoornissen te maken? Eetpsycholoog Remco Havermans verwijst ons voor antwoorden naar de volgende sites:

www.tastescience.com

‘Verschillen in smaakgevoeligheid zijn van invloed op hoe mensen de wereld ervaren. Mensen die gevoelig zijn voor het “koele” effect van pepermunt, laten zich bijvoorbeeld sneller meeslepen door romans. Op deze site vind je veel informatie over de psycho­logie en fysiologie van smaakgevoeligheid en smaakwaarneming.’

www.eetonderzoek.nl

‘Uit ons onderzoek blijkt dat mensen met een eetstoornis een bovenmatige drang krijgen om te eten wanneer ze iets lekkers ruiken. Op onze nieuwe website staat informatie over ons onderzoek en artikelen. Lees bijvoorbeeld waarom het water je in de mond loopt als je iets lekkers ruikt.’

www.foodpsychology.cornell.edu

‘Onderzoek van de Amerikaanse hoogleraar Brian Wansink laat zien dat verwachtingen onze smaak beïnvloeden. Zo smaakt chocoladecake nog beter als hij “Black Forest Double-Chocolate Cake” wordt genoemd. De website staat vol dergelijke weetjes, plus tips.’