Het EQ van willem van de sande bakhuyzen’Ik

'Ik ben zeer expliciet aanwezig als regisseur. Ik beïnvloed de stemming, maar met een grote crew is het niet echt handig als je in huilen uitbarst'Hij keert zichzelf én zijn acteurs binnenstebuiten om er het beste uit te halen. In de intimiteit van de filmset of het toneel blaast hij personages leven in. Willem van de Sande Bakhuyzen, een van Nederlands succesvolste regisseurs, gooit zichzelf én zijn emoties volledig in zijn werk. 'Ik ga 's ochtends niet naar kantoor, ik ga naar een intens leven.' Hoe scoort hij op de vijf dimensies van emotionele intelligentie?

‘Ik ervaar het leven bijzonder heftig’

Zijn toneelstukken en films gaan altijd over mensen die machteloos zijn of over mensen die worstelen met innerlijke conflicten en tegenstrijdigheden. Dat is niet toevallig. Hij maakt de personages zo, het is zijn visie op het leven en de mens. Maar zijn stukken gaan ook altijd over hém. Willem van de Sande Bakhuyzen (44), de meermalen gelauwerde regisseur van televisiedrama’s als Pleidooi, Oud Geld, Bij ons in de Jordaan en De Enclave, van toneelstukken als Familie (later als bioscoopfilm) en Cloaca, legt zijn eigen leven en geploeter in elk stuk dat hij regisseert. Dat is zijn manier om de verbinding te maken met het script, om zich een stuk eigen te maken en de personages reliëf te geven. En dat vraagt hij ook van de acteurs.

Terwijl zijn laatste toneelstuk Cloaca, over de vervlogen idealen van vier vrienden, volle zalen trekt, repeteert hij alweer met de volgende crew voor een toneelbewerking van Festen, een Deens familiedrama. Cloaca kwam wel erg dichtbij: drie van de vier acteurs – Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma en Peter Blok – zijn ook in werkelijkheid zijn vrienden. Ze kennen elkaar uit hun studententijd op de Maastrichtse Toneelschool. Hun vriendschap

Log in om verder te lezen.
auteur

Suzanne Weusten

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vergroot je intelligentie – Het Mozart-effect

In 1993 maakten Amerikaanse neurobiologen bekend dat luisteren naar muziek effect kan hebben op je I...

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Artikel

Het EQ van Peter R. de Vries ‘Iedereen kan een misdaad plegen’

Lees verder
Kort

Sensitieve ouders, slim kind

Lees verder
Artikel

De baas is dommer dan gedacht

Lees verder
Artikel

Vijfhonderd jaar zwakzinnigheid

Lees verder
Artikel

Hier word je slimmer van

Lees verder
Artikel

7 tekenen dat je slimmer bent dan gemiddeld

Lees verder