Het EQ van gerard kemkers ‘Over alles wat ik zeg moet ik eerst nadenken’

Gerard Kemkers (1967) is coach van de Nederlandse schaatsploeg. Al vanaf z'n zestiende staat zijn leven in het teken van schaatsen. Om zijn pupillen naar goud te laten rijden, moet hij beschikken over een groot inlevingsvermogen. En als pater familias van het hechte groepje jonge topschaatsers dat hij begeleidt naar volwassenheid, moet hij zichzelf uitermate goed kunnen beheersen. Hoe scoort hij op de vijf dimensies van emotionele intelligentie?

Gerard Kemkers straalt. Vriendelijke ogen, een mond die steeds neigt naar een glimlach, hij heeft zin in dit gesprek over emoties. Dat zou vroeger anders zijn geweest. Toen was hij die ‘nuchtere noorderling’ uit het Drentse ‘dorpie’ Eelde-Paterswolde, en moest hij niets hebben van psychologie; dat was iets voor mensen die ziek zijn. Inmiddels heeft Kemkers met zijn schaatsploeg vele malen de wereld rondgereisd en vaak genoeg gemerkt dat psychische processen veel invloed hebben op sporters. Hij is zelfs tot de conclusie gekomen dat topprestaties geheel en al ‘mentaal’ kunnen zijn. ‘De beste races van schaatsers verlopen in een droomtoestand, in een soort roes die lijkt op hypnose’, zegt hij.

Coach Kemkers heeft succes. Het afgelopen seizoen stuwde hij enkele van zijn schaatsers op naar grote hoogten, met als uitblinker Jochem Uytdehaage, die drie medailles veroverde op de Olympische Spelen in Salt Lake City, en daarnaast ook nog Europees- en wereldkampioen werd. Kemkers wordt er om bejubeld in de media. ‘De beste schaatscoach ter wereld’ wordt hij genoemd. Kemkers wil daar niets van weten. ‘Ik word te veel opgehemeld. Wat zullen ze straks zeggen, denk ik dan, als ik een tegenvallertje heb? Ik hoef niet op een voetstuk te worden

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vergroot je intelligentie – Het Mozart-effect

In 1993 maakten Amerikaanse neurobiologen bekend dat luisteren naar muziek effect kan hebben op je I...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Artikel

Leren omgaan met je gevoelens

Lees verder
Test

Wat is je persoonlijke intelligentie?

Lees verder
Artikel

Wat maakt iemand populair in de klas?

Lees verder
Artikel

Ton Sijbrands: ‘na een zware wedstrijd ben ik twee weken gevloerd’

Lees verder
Artikel

Reis naar jezelf

Lees verder
Artikel

Te jong voor je leeftijd

Lees verder