Hersenstichting bekroont artikel van Anne Pek

Psychologie Magazine-redacteur Anne Pek is als tweede geëindigd bij de Hersenstichting Mediaprijs 2009. De Hersenstichting was onder de indruk van haar interview met socioloog Helmut Dubiel, die lijdt aan de ziekte van Parkinson: ‘Eerst was ik een zombie, nu ben ik het monster van Frankenstein’.
<i>Psychologie Magazine</i>-redacteur Anne PekPsychologie Magazine-redacteur Anne Pek

De jury oordeelde over haar inzending: ‘Anne Pek beschrijft vanuit een heel persoonlijk en betrokken standpunt het lot van de vooraanstaande socioloog Helmut Dubiel die op zijn 46ste hoorde dat hij de ziekte van Parkinson had. Hij ontwikkelde een zeer hinderlijke overbeweeglijkheid die vervolgens met deep brain stimulation behandeld werd.

De overbeweeglijkheid verdween, maar maakte helaas plaats voor een gevoel van diepe depressie, met de nodige complicaties. Als de elektrodes worden uitgezet verdwijnen deze complicaties, maar komt de overbeweeglijkheid terug. Het moeten schakelen tussen deze twee uitersten ervaart hij als “obsceen”.’

De Hersenstichting reikt de Mediaprijs elke twee jaar uit. Daarmee wil ze bevorderen dat journalisten meer en kwalitatief beter aandacht besteden aan hersenen, hersenaandoeningen en hersenonderzoek.

Lees hieronder het bekroonde artikel.

Helmut Dubiel: 'Eerst was ik een zombie, nu ben ik het monster van Frankenstein’.

HELMUT DUBIEL: ‘EERST WAS IK EEN ZOMBIE, NU BEN IK HET MONSTER VAN FRANKENSTEIN’

Helmut Dubiel was nog jong toen hij te horen kreeg dat hij parkinson had. Hij wilde niet als gehandicapte verder leven en liet een hersenimplantaat aanbrengen. Met bizarre gevolgen. ‘Ik kan nu óf goed bewegen, óf goed praten.’

Tekst: Anne Pek

Hij staat er al als ik uit de metro kom. ‘U herkende me direct,’ zal hij later zeggen,

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe kom ik van mijn eetverslaving af?

Lees verder
Advies

‘Mijn familie keurt mijn vriend af’

Ik (39) heb een relatie met een gescheiden man met kinderen. Mijn moeder en broer willen niks met he...

Lees verder
Artikel

Het brein worstelt met zichzelf

Lees verder
Artikel

Daniel Amen: de breinverbeteraar

Lees verder
Artikel

Verschillende hersenen?

Lees verder
Artikel

Het brein van de kunstenaar

Lees verder
Artikel

Nep-hallucinaties voor schizofrenen

Lees verder
Artikel

Slapeloze ruimtevaarders

Lees verder