Dat hangt er volgens recent Amerikaans onderzoek van af of je een man of een vrouw bent. Voor vrouwen maakt het succes van hun partner weinig uit, maar het zelfvertrouwen van mannen krijgt onbewust een knauw wanneer hun vrouw excelleert.

De onderzoekers lieten stelletjes apart van elkaar zwoegen op een sociale-intelligentietest. Vervolgens kregen de geliefden willekeurig de boodschap dat hun partner bij de hoogste, of juist bij de laagste scores zat – zonder informatie over hun eigen score. Mannen die hoorden dat hun vrouw bij de besten zat, scoorden daarna lager op een test die het onbewuste zelfvertrouwen meet.

In vervolgexperimenten moesten proefpersonen terugdenken aan een keer dat hun geliefde groot succes had of jammerlijk had gefaald. Ook hier daalde het zelfvertrouwen van mannen nadat ze hadden gedacht aan het succes van hun vriendin, of dat nu op sociaal of intellectueel vlak was.

De verklaring? Volgens de onderzoekers zijn mannen competitiever, waardoor ze ‘mijn partner is succesvol’ interpreteren als ‘mijn partner is succesvoller dan ik’.

Bron: Gender differences in implicit self-esteem following a romantic partner’s success or failure, Journal of Personality and Social Psychology, oktober 2013