Gun je kind tegenslagen

Voorlezen en samen puzzels maken met je kind is om allerlei redenen een goed idee, maar niet om zijn kans op een succesvol leven te vergroten. Tegenslagen, daar heeft hij pas wat aan, ontdekt recensent Ranne Hovius.

Denk ik als ouder goed opgelet te hebben, blijk ik er behoorlijk naast gezeten te hebben: ik – en met mij de meeste andere westerse ouders – heb last van de cognitieve hypothese. We denken dat we de kansen op een succesvol leven voor onze kinderen vergroten door ze te trainen in alle vaardigheden die met een iq-test worden gemeten. Daarom lezen we voor, leggen we puzzeltjes met ze en laten we ze naar Mozart luisteren zodra onderzoek uitwijst dat logisch denken daar baat bij heeft. We vertrouwen erop dat dit hun kansen op hoger onderwijs en betere banen bevordert. Deze cognitieve hypothese, schrijft Paul Tough in zijn vlot geschreven en informatieve Een kwestie van karakter, is geruststellend lineair: als je hier input geeft, leidt dat tot output daar.

Maar hoe aantrekkelijk ook, de hypothese klopt niet. Recente onderzoeken door psychologen en neurowetenschappers tonen aan dat de cognitieve vaardigheden van kinderen hun toekomstkansen veel minder goed voorspellen dan karaktereigenschappen als doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en zelfdiscipline. Tough verweeft deze onderzoeksresultaten in zijn boek met ervaringen van mensen die zich inzetten voor kansarme kinderen en persoonlijke verhalen die het belang van deze karaktereigenschappen aantonen. Een mooi voorbeeld is Kewauna, dochter van een straatarme, zwarte

Log in om verder te lezen.
Boekentip

Een kwestie van karakter

Paul Tough
auteur

Ranne Hovius

» profiel van Ranne Hovius

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Melle Tukker (47) had restaurants in Nederland en Australië, maar koos ervoor om coach te worden en...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Column

Column: Andermans ogen

Er zijn beperkingen in het leven waar we ons gewoon bij neer te leggen hebben – dat mensen nu eenm...

Lees verder
Test

Ben je gegroeid na tegenslag?

Lees verder
Kort

Zo krijg jij meer moed

Lees verder
Artikel

Leer je kind omgaan met tegenslagen

Lees verder
Artikel

Tips voor troosten

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

Lees verder
Artikel

Bent u te streng voor uzelf?

Lees verder