Grijze randjes aan de roze wolk: relatiedip na baby

 • 191 woorden
 • leestijd is
 • 1 minuut
Een kind krijgen is een ingrijpende levensgebeurtenis; wat doet dat met je eigenwaarde en je relatietevredenheid?

Een internationaal wetenschapsteam analyseerde de gegevens van bevolkingsonderzoek van zo’n 85.000 Noorse vrouwen. Hoe zelfverzekerd voelden ze zich tijdens hun zwangerschap en de jaren erna, en hoe tevreden waren ze met hun relatie?

Tijdens de zwangerschap voelen vrouwen zich minder zelfverzekerd over zichzelf, werd duidelijk. Na de geboorte neemt hun zelfvertrouwen toe, tot hun kind zo’n zes maanden is. Vanaf dat moment daalt het geleidelijk.

Over hun relatie voelen vrouwen zich tijdens hun zwangerschap juist méér tevreden. Maar zodra de baby er is, daalt die relatietevredenheid weer. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de uitbreiding van huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden, die meestal voor een groter deel op de moeder neerkomt, verklaren de onderzoekers. Die daling gaat geleidelijk – behalve bij vrouwen die voor het eerst moeder worden. Zij ervaren direct een behoorlijke relatiedip: bij een eerste baby is de verandering in het dagelijkse leven het grootst.

Overigens ziet het ernaar uit dat het zelfvertrouwen van moeders zich weer herstelt na drie jaar. De verminderde tevredenheid met de relatie lijkt – helaas – hardnekkiger.

Self-esteem and relationship satisfaction during the transition to motherhood, Journal of Personality and Social Psychology, nog te verschijnen

 

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom
 • Meer over

  Zelfvertrouwen

  Mensen met een negatief zelfbeeld kraken zichzelf - hardop of in gedachten - voortdurend af. Ze zijn bang om door de mand te vallen, liggen nachtenlang wakker van kritiek, of zijn heel perfectionistisch om alle kritiek maar vóór te zijn.

  Bekijk dit thema
 • Meer over

  Liefde/relaties

  Wat is het geheim van een succesvolle relatie? Op deze pagina vind je wetenschappelijk onderbouwde tips om de liefde goed te houden; test hier ook je persoonlijke liefdesstijl en lees inspirerende interviews met beroemde liefdesexperts.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Is het leuk een tweeling te zijn?

Psychologie Magazine deed in samenwerking met het onderzoeksbureau NFO Trendbox in Amsterdam een ond...

Lees verder
Verhaal

Sleutel tot een authentiek leven: het hoeft niet perfect

Jezelf laten zien met al je onvolkomenheden is de sleutel tot een authentiek leven, volgens bestsell...

Lees verder
Artikel

Bindingsangst

Lees verder
Artikel

Zelf een dankbaarheidsbrief schrijven: 
zo werkt het

Lees verder
Advies

Ik ben alweer ontslagen!

Lees verder
Advies

Hoe maak je vrienden als je verlegen bent?

Lees verder
Interview

Ik vergeef je

Lees verder
Advies

Kies ik voor mijn vriend of ex?

Lees verder