Een internationaal wetenschapsteam analyseerde de gegevens van bevolkingsonderzoek van zo’n 85.000 Noorse vrouwen. Hoe zelfverzekerd voelden ze zich tijdens hun zwangerschap en de jaren erna, en hoe tevreden waren ze met hun relatie?

Training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

Tijdens de zwangerschap voelen vrouwen zich minder zelfverzekerd over zichzelf, werd duidelijk. Na de geboorte neemt hun zelfvertrouwen toe, tot hun kind zo’n zes maanden is. Vanaf dat moment daalt het geleidelijk.

Over hun relatie voelen vrouwen zich tijdens hun zwangerschap juist méér tevreden. Maar zodra de baby er is, daalt die relatietevredenheid weer. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de uitbreiding van huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden, die meestal voor een groter deel op de moeder neerkomt, verklaren de onderzoekers. Die daling gaat geleidelijk – behalve bij vrouwen die voor het eerst moeder worden. Zij ervaren direct een behoorlijke relatiedip: bij een eerste baby is de verandering in het dagelijkse leven het grootst.

Overigens ziet het ernaar uit dat het zelfvertrouwen van moeders zich weer herstelt na drie jaar. De verminderde tevredenheid met de relatie lijkt – helaas – hardnekkiger.

Basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-
Self-esteem and relationship satisfaction during the transition to motherhood, Journal of Personality and Social Psychology, nog te verschijnen