Geurloos congres

Gezondheid ‘Vroeger kon ik zelfs ruiken of ik langs een paardenkastanje of een eik liep,’ laat de bejaarde dame zich treurig ontvallen tijdens een bezoek aan een park. Zestig jaar geleden verloor ze haar reukvermogen en dat voelt ze nog altijd als een groot gemis. Ze is een van de naar schatting 350.000 Nederlanders die […]

Gezondheid

‘Vroeger kon ik zelfs ruiken of ik langs een paardenkastanje of een eik liep,’ laat de bejaarde dame zich treurig ontvallen tijdens een bezoek aan een park. Zestig jaar geleden verloor ze haar reukvermogen en dat voelt ze nog altijd als een groot gemis.

Ze is een van de naar schatting 350.000 Nederlanders die lijden aan anosmie, de afwezigheid van reukvermogen. Deze verborgen handicap is op het eerste gezicht niet vreselijk ingrijpend, maar de meeste anosmici ervaren een permanent gevoel van verlies. Dat kan soms zelfs leiden tot depressies.

Sinds tien jaar biedt de Anosmie Vereniging Nederland deze mensen nieuws, achtergrondinformatie en de mogelijkheid tot lotgenotencontact. En op zaterdag 25 september houdt de vereniging in Hilversum het eerste Nederlandse congres over anosmie, gericht op iedereen die meer wil weten over de aandoening. Een deel van de lezingen is in het Engels.

Meer informatie over het congres en vereniging: anosmieverenigingnederland.nl

Kosten congres: verenigingsleden € 50, niet-leden € 150.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Afstand houden zit in ons hoofd

Lees verder
Kort

Therapeutisch toerisme

De kerken lopen leeg, maar een bedevaart maken is helemaal hip. Steeds meer mensen maken een lange t...

Lees verder
Artikel

Afvallen kun je leren

Lees verder
Video

Eerste hulp bij onzekerheid over je uiterlijk

Bekijk video
Artikel

Herstel je balans

Lees verder
Artikel

Psychologie van het eten

Lees verder
Artikel

Geurgevoeligheid: geen onzin

Lees verder
Artikel

7 tips voor een langer leven

Lees verder