Geurloos congres

Gezondheid ‘Vroeger kon ik zelfs ruiken of ik langs een paardenkastanje of een eik liep,’ laat de bejaarde dame zich treurig ontvallen tijdens een bezoek aan een park. Zestig jaar geleden verloor ze haar reukvermogen en dat voelt ze nog altijd als een groot gemis. Ze is een van de naar schatting 350.000 Nederlanders die […]

Gezondheid

‘Vroeger kon ik zelfs ruiken of ik langs een paardenkastanje of een eik liep,’ laat de bejaarde dame zich treurig ontvallen tijdens een bezoek aan een park. Zestig jaar geleden verloor ze haar reukvermogen en dat voelt ze nog altijd als een groot gemis.

Ze is een van de naar schatting 350.000 Nederlanders die lijden aan anosmie, de afwezigheid van reukvermogen. Deze verborgen handicap is op het eerste gezicht niet vreselijk ingrijpend, maar de meeste anosmici ervaren een permanent gevoel van verlies. Dat kan soms zelfs leiden tot depressies.

Sinds tien jaar biedt de Anosmie Vereniging Nederland deze mensen nieuws, achtergrondinformatie en de mogelijkheid tot lotgenotencontact. En op zaterdag 25 september houdt de vereniging in Hilversum het eerste Nederlandse congres over anosmie, gericht op iedereen die meer wil weten over de aandoening. Een deel van de lezingen is in het Engels.

Meer informatie over het congres en vereniging: anosmieverenigingnederland.nl

Kosten congres: verenigingsleden € 50, niet-leden € 150.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Afvallen kun je leren

Wil je gewicht verliezen? Richt je dan niet op het aantal kilo’s dat je wilt kwijtraken, zegt psyc...

Lees verder
Column

Verwondering

In de prachtige film Boyhood vraagt het jongetje Mason: ‘Papa, sprookjes zijn niet echt, hè? Ik b...

Lees verder
Artikel

Meer bewegen is simpeler dan je denkt

Lees verder
Interview

Cindy Meston: ‘Seks is voor vrouwen minder belonend’

Lees verder
Artikel

Wandelhond

Lees verder
Artikel

Onbegrip voedt fibromyalgie

Lees verder
Artikel

Zeep – u weet wel waarom

Lees verder
Artikel

Geurgevoeligheid: geen onzin

Lees verder