Gebauer vroeg zich af wát nou precies maakt dat gelovigen een beter gevoel van eigenwaarde hebben en minder vaak lijden aan depressies. Ligt het aan de innerlijke voldoening die ze uit religie halen, aan religieuze waarden als compassie, vergeving en vertrouwen?

Basistraining

Omgaan met depressie

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Met inspirerende video's en artikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

In dat geval zouden álle gelovige mensen gezonder moeten zijn dan ongelovigen. Maar dat blijkt niet het geval. Alleen in bepaalde landen tref je die grote groepen psychisch gezonde gelovigen aan.

Gebauer denkt dus dat de betekenis van religie in een land een grote rol speelt: hoe belangrijker het geloof in een maatschappij, hoe groter het effect op de psychische gezondheid.

Neem bijvoorbeeld een land als Turkije. De meerderheid van de bevolking is religieus en religie wordt publiekelijk uitgedragen. Gelovige mensen worden daar alleen al omdát ze geloven meer gewaardeerd dan in bijvoorbeeld Zweden, waar men relatief weinig geeft om religieuze uitingen.

Gebauer onderzocht zijn stelling met behulp van de database van eDarling – bestaande uit 200.000 leden uit elf verschillende Europese landen. Gelukkige gelovigen vond hij vooral in landen als Rusland, Polen en Turkije: landen waar gelovigen gewaardeerd en toegejuicht worden vanwege de heersende populariteit van religie.

Omdat religiositeit in de meeste Europese landen hard afneemt, gaan onderzoekers ervan uit dat het geestelijke gezondheidsvoordeel van religie in de toekomst steeds kleiner wordt.

Bron: eDarling.org en Instituut voor psychologie, Humboldt Universiteit Berlijn

&copy Teskt: Danja Raven – Psychologie Magazine

Waarom moet ik gapen als anderen gapen? Wat zegt mijn IQ nou echt over mij? Waarom doen mensen elkaar pijn? Hoe betrouwbaar is mijn geheugen?

Deze en talloze andere fascinerende vragen worden beantwoord in de online training ‘Inleiding in de psychologie’.

Geef jezelf (of een ander) meer verstand van psychologie cadeau!