Geheugensteun

Tip voor als u iets goed wilt onthouden: zoek een rustig plekje op, sluit een paar minuten uw ogen en ontspan. Op die manier stelt u uw geheugen beter in staat nieuwe informatie op te slaan, stelt de Schotse psycholoog Michaela Dewar. Dewar vertelde proefpersonen een paar korte verhalen. Meteen daarna moest de ene helft […]

Tip voor als u iets goed wilt onthouden: zoek een rustig plekje op, sluit een paar minuten uw ogen en ontspan. Op die manier stelt u uw geheugen beter in staat nieuwe informatie op te slaan, stelt de Schotse psycholoog Michaela Dewar.

Dewar vertelde proefpersonen een paar korte verhalen. Meteen daarna moest de ene helft een computerspelletje doen, terwijl de andere helft opdracht kreeg tien minuten in een donkere kamer te zitten en de ogen te sluiten. Het maakte daarbij niet uit of ze aan de verhalen dachten of aan iets anders. De tweede groep bleek een week later veel meer details uit de verhalen te hebben onthouden. Met andere woorden, zegt Dewar: om nieuwe herinneringen volledig vast te leggen heeft het brein een paar rustige minuten nodig waarin het geen aandacht hoeft te geven aan nieuw binnenkomende informatie.

Brief wakeful resting boosts new memories over the long term, Psychological Science, nog te verschijnen

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Stress is goed voor het geheugen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Artikel

Nostalgie: De smaak van vroeger

Lees verder
Artikel

Douwe Draaisma: ‘Door elke herinnering zit vergeten gemengd’

Lees verder
Kort

Zat die hap nou links of rechts?

Lees verder
Artikel

Foto’s helpen het geheugen

Lees verder
Artikel

Joggen verbeterthet geheugen

Lees verder
Artikel

Hersengymnastiek voor een beter brein

Lees verder