Geen Paniek!

Als er groot gevaar dreigt, raken mensen in paniek en veranderen ze in irrationele, egoïstische wezens. Onzin, beweren vooraanstaande rampenonderzoekers. Paniek bestaat niet.

Roeland Muurmans wilde graag ruim voor Kerstmis thuis zijn. Ongeduldig wachtte hij die avond van de 20ste december 1984 op zijn vliegtuig, een dc 747, dat hem en driehonderd andere passagiers vanuit Toronto naar Amsterdam zou brengen. De zakenman zag op tegen de vliegreis, maar troostte zich met de gedachte aan zijn vrouw en kinderen. Kerst in Nederland was beter dan zakendoen in Canada. Moe en tevreden installeerde hij zich in de comfortabele stoel van de business class.

Het vliegtuig was nog maar drie kwartier onderweg toen Muurmans een luide knal hoorde. ‘Van cockpit tot staart golfde er een enorme schok door het toestel. Mijn hart stond bijna stil, maar de steward maande iedereen rustig te blijven zitten.’ Een van de vier motoren was ontploft, zei de steward, maar dat was niet erg. Het vliegtuig zou een tussenlanding maken in Halifax, zodat de motor gerepareerd kon worden.

‘Mijn hart bonkte als een gek in mijn borst’, zegt Muurmans. ‘Ik kreeg het warm, en ik wachtte trillend op de landing. Toen ontplofte de tweede motor. Met rokende banden en gierende motoren vlogen we uit de landingsbaan. Bonkend kwamen we tot stilstand, de bagagerekken klapten open en de zuurstofmaskers kwamen naar beneden. De

Log in om verder te lezen.
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Carine Crutzen: ‘Zelfs als ik door de regen fiets geniet ik van de stad’

Actrice Carine Crutzen over de grote emoties die het leven kleur geven.

Lees verder
Test

Hoe sociaal intelligent ben je?

Wat is het geheim van lange vriendschappen, zijn vakanties goed of slecht voor de liefde en wat is c...

Lees verder
Verhaal

‘Zolang dat lampje brandde, had ik hoop’

Lees verder
Advies

Sinds mishandeling durft mijn zoon niet meer naar buiten

Lees verder
Advies

Mijn vriend heeft bindingsangst en verlatingsangst

Lees verder
Artikel

Had ik maar minder faalangst

Lees verder
Advies

Helpt EMDR bij pestervaringen?

Lees verder
Advies

Ik ben bang om zwanger te zijn

Lees verder