Geel type met wilde ideeën

Redacteur Peggy van der Lee leert gesprekspartners nog beter te peilen

‘Pakt zaken gedreven en gericht aan.’ ‘Ontdekt kansen in iedere situatie.’ ‘Is extravert van aard en legt makkelijk contacten.’ ‘Een sterke onderhandelaar en uitgesproken in het nemen van beslissingen.’ Met negen anderen zit ik te glimmen achter de kaartjes die me zijn toegestopt. Insights Discovery-trainer Sabina Brammer heeft ons vier gele, vier rode, vier blauwe en vier groene kaartjes met ­positieve eigenschappen laten pakken, en die hebben we aan elkaar uitgedeeld op basis van onze eerste indruk.

Sabina gebruikt het Insights Discovery-model om mensen te helpen hun ‘persoonlijkheidskleuren’ te onderzoeken en zo prettiger te communiceren. Het model is gebaseerd op de ideeën van de psycholoog Carl Jung, die stelde dat iedereen – vaak onbewust – een sterke voorkeur heeft voor een bepaalde stijl. Dat wil nog weleens botsen met de stijl van een baas, collega of klant. Of die van je eigen partner. Hoe krijg je dan tóch een prettig gesprek?

Frappant, het klopt, vinden de meesten. Die wilskracht en doelbewustheid, dat is het rode dat Sabina meteen ontwaarde toen ze me vooraf aan de telefoon had. En het enthousiaste, dynamische, dat zijn al die gele kaartjes voor me op de grond. ‘We hebben allemaal van elke kleur wel iets,’

Log in om verder te lezen.
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Je bent (ook) wat je meemaakt

Hoewel onze persoonlijkheid voor een groot deel aangeboren is en na de puberteit nog maar weinig ver...

Lees verder
Column

Klimaat-coping

Steeds meer mensen voelen een knagende twijfel bij hun klimaatonvriendelijke gewoonten zoals vlees e...

Lees verder
Test

Hoe groot is je emotionele inzicht?

Lees verder
Test

Hoe sociaal intelligent ben je?

Lees verder
Kort

3 keer het mooie van mantelzorg

Lees verder
Advies

‘Mijn vriend praat niet met me’

Lees verder
Kort

Therapeutisch toerisme

Lees verder
Advies

‘Ik voel me altijd schuldig over alles’

Lees verder