Fruits de mer

Onder de orka’s in de noordelijke Pacifische Oceaan zien we ook gescheiden culturen. De ene populatie specialiseert zich in vis, de andere in zeezoogdieren, zoals zeehonden en zeeleeuwen. De twee populaties mengen onderling vrijwel niet, alhoewel ze van dezelfde soort zijn en in hetzelfde gebied leven. Ze verschillen niet alleen in gedrag, maar ook in […]

Onder de orka’s in de noordelijke Pacifische Oceaan zien we ook gescheiden culturen. De ene populatie specialiseert zich in vis, de andere in zeezoogdieren, zoals zeehonden en zeeleeuwen. De twee populaties mengen onderling vrijwel niet, alhoewel ze van dezelfde soort zijn en in hetzelfde gebied leven. Ze verschillen niet alleen in gedrag, maar ook in geluidssignalen en huidpatroon.

Verschil in voeding kan dus uitgroeien tot een onoverbrugbare kloof. Dat is vast de reden dat de Engelsen de Eurostar-trein van Londen naar Parijs de garlic express noemen. En ook vanwege die kloof verwachten we niet dat Aziaten ineens melk en boter gaan verdragen. Doordat zij van oudsher geen melk consumeren ontbreekt bij hen het lactase-gen dat juist wél evolueerde bij veehouders, zoals de Europeanen.

Resten van schelpdieren ontdekt bij opgravingen in Spanje tonen aan dat ook de Neanderthalers weleens zeevoedsel aten. En een onderzoek uit Leiden stelt dat Homo erectus anderhalf miljoen jaar geleden op Java mogelijk leefde van mosselen en vis. Kortom, door van rauwe oesters te genieten volg ik een enorm lange traditie van menselijke overleving.

Frans de Waal, hoogleraar psychologie en columnist Psychologie Magazine, emory.edu

© september 2014 Psychologie Magazine

auteur

Frans de Waal

Frans de Waal is bioloog en een van 's werelds bekendste deskundigen op het gebied van apengedrag.

» profiel van Frans de Waal

Dit vind je misschien ook interessant

Video

Leren leven met een AMPUTATIE

‘Mijn spiegelbeeld zonder protheses went nooit’. Leon (36) kreeg op zijn 31e een bloedvergiftigi...

Bekijk video
Verhaal

Leven volgens je bioritme

Steeds meer studies bewijzen hoeveel het je oplevert om je dagelijkse pieken en dips te benutten. We...

Lees verder
Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Lees verder
Test

Krijgt je kind te veel schermtijd?

Lees verder
Column

Verwondering

Lees verder
Kort

Wanneer voel je je authentiek?

Lees verder
Training

Ontspannen opvoeden

Lees verder
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Lees verder