1. Geniet van de voorpret

Hoe meer je je best hebt gedaan op een maaltijd, hoe meer je geneigd bent er tijd en aandacht aan te besteden. De aandacht kan zitten in het zelf koken, maar ook in het sfeervol aankleden van de tafel, het mooi opdienen van een gerecht, zelfs al in het boodschappen doen.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

2. Begin je maaltijd bewust

Door een kort moment van stilte voordat je begint met eten, kalmeer je je geest en lichaam en stel je jezelf beter in staat om met volle aandacht bij het beleven en verteren van de maaltijd te zijn.

3. Wees een snob wat betreft eetkeuzes

Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Vraag je steeds af wat je het allerlekkerste vindt, en besteed daar je trek en budget aan.

4. Varieer

Eten met aandacht en nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd als je afwijkt van je vaste eetkeuzes. Neem eens ander broodbeleg, doe boodschappen in een andere winkel of probeer een nieuw recept.

5. Laat je oordelen gaan

Als je iets van jezelf niet mag, of vindt dat het heel slecht voor je is, dan beperk je je in de vrijheid om te genieten van het voedsel waar je van houdt.

6. Leg na elke hap je bestek neer

Zo blijft je aandacht bij de hap waar je mee bezig bent. Veel mensen komen automatisch in de modus ‘leegmaken van het bord’ in plaats van ‘stilstaan bij deze hap’. Een pauze tussen happen helpt om langzamer te eten en tijdig te voelen wanneer je voldaan bent.

7. Gedeeld genot is dubbel genot

In gezelschap kan het lastig zijn om zoveel aandacht aan je eten te besteden. Misschien kun je je tafelgenoten uitnodigen om mee te doen? Breng het gesprek, al is het maar vijf minuten, op wat iedereen precies proeft, wat ieders lievelingsgerecht is en waarom.

Training Mindful eten
Training

Training Mindful eten

  • Leer ontspannen omgaan met eten
  • Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
  • Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

8. Eet als je honger hebt

Wacht je te lang met eten en laat je je hongergevoel te hoog oplopen, dan wordt rustig eten en ervan genieten veel moeilijker.

9. Denk een stapje terug in het ontstaan van je eten

Welke weg heeft het afgelegd voordat het op je bord terecht kwam? Hoe is het gemaakt of gegroeid, wie hebben daarbij geholpen? Stilstaan bij de bijzondere geschiedenis van je voedsel, helpt om ‘met respect’ te eten.

10. Laat je verrassen door de nasmaak

Wacht nadat je iets helemaal op hebt eens een tijdje voordat je aan het volgende begint. Kijk of er een nasmaak is, en hoelang je die nog kunt proeven. Dat is vaak verrassend lang en lekker. Hoe meer aandacht voor de nasmaak, hoe langer je je eetgenot kunt laten duren!