Fris en scherp met valium

brein & emoties OUDERDOM Naarmate we ouder worden, werkt ons brein steeds minder goed. We zijn eerder afgeleid, en het denken gaat trager. Maar onderzoeker Audie Leventhal uit Utah heeft nu een chemische stof ontdekt waarmee die nadelen kunnen worden opgeheven. Het gaat om de boodschapperstof gaba, die de signalen van hersencellen onderdrukt, om ervoor […]

brein & emoties

OUDERDOM Naarmate we ouder worden, werkt ons brein steeds minder goed. We zijn eerder afgeleid, en het denken gaat trager. Maar onderzoeker Audie Leventhal uit Utah heeft nu een chemische stof ontdekt waarmee die nadelen kunnen worden opgeheven.

Het grote breinboek

Bestel nu het grote breinboek in onze webshop! Lees verder

Het gaat om de boodschapperstof gaba, die de signalen van hersencellen onderdrukt, om ervoor te zorgen dat niet alle hersengebieden tegelijkertijd de aandacht opeisen. Het probleem bij ouder worden is dat er in het brein steeds minder gaba vrijkomt, waardoor oude mensen worden overvallen door allerlei signalen van hun hersenen en zich minder goed kunnen concentreren op één ding.

In het Amerikaanse onderzoek bleek dat bij oude apen waarvan de hersenen waren geïnjecteerd met gaba, de prestaties op concentratieoefeningen verbeterden tot het niveau van jonge apen. De onderzoekers denken dat hetzelfde zou gebeuren bij mensen. Ze vermoeden dat tranquillizers als valium en librium, die mensen niet alleen rustiger maken, maar ook het gaba-niveau in het brein doen stijgen, oude mensen weer scherp kunnen maken.

Science, mei 2003

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Je weet niet wat je ziet

Ons brein is eigenwijs: het trekt zijn eigen conclusies uit wat onze ogen vertellen. Vijf verbijster...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Influencen met het hele gezin

Je kinderen afschermen voor sociale media? In deze vloggende en bloggende gezinnen zien ze niet in w...

Lees verder
Artikel

Stress is goed voor het geheugen

Lees verder
Artikel

Het tienerbrein: haal het beste in je kind naar boven

Lees verder
Artikel

Vier dilemma’s

Lees verder
Artikel

Een groot brein maakt minder vruchtbaar

Lees verder
Kort

Kunnen duiven lezen?

Lees verder
Artikel

Blind voor verandering

Lees verder