Flitsende gamers

Brein Wie schietspelletjes speelt op de computer moet razendsnel kunnen reageren op plots opduikende vijanden en steeds switchen tussen deeltaken. Nederlandse onderzoekers vroegen zich af of ervaring daarmee in het dagelijks leven een flexibeler brein oplevert. Dat bleek inderdaad het geval: mensen die vaak schietspelletjes spelen, scoren hoger op het vermogen van taak te wisselen. […]

Brein

Wie schietspelletjes speelt op de computer moet razendsnel kunnen reageren op plots opduikende vijanden en steeds switchen tussen deeltaken. Nederlandse onderzoekers vroegen zich af of ervaring daarmee in het dagelijks leven een flexibeler brein oplevert. Dat bleek inderdaad het geval: mensen die vaak schietspelletjes spelen, scoren hoger op het vermogen van taak te wisselen.

Eerdere onderzoeken brachten al andere positieve effecten van gamen aan het licht:

– Wie veel actiespelletjes speelt, reageert 13 procent sneller op zijn omgeving;

– Vrouwen die beginnen met gamen, beschikken na tien uur computeren – verdeeld over maximaal vier weken – over een beter ruimtelijk inzicht (vergelijkbaar met dat van mannen).

Moeten ouders dus eigenlijk blij zijn wanneer hun kinderen liever gamen dan huiswerk maken of buitenspelen? Misschien toch niet:

– Wie een kwartier lang een gewelddadig computerspelletje heeft gespeeld, heeft daarna meer tijd nodig om vrolijke gezichtsuitdrukkingen te herkennen;

– Gewelddadige computerspelletjes leiden tot een kleine toename in agressief gedrag, en volgens sommige onderzoeken ook tot een afname in hulpvaardigheid en empathie.

Frontiers in Psychology, nog te verschijnen

auteur

Reinoud de Jongh

Hoe komt het dat zwangere vrouwen zo vergeetachtig zijn? Waarom winnen kinderen zo vaak als je Memory met ze speelt? Breinexpert Reinoud de Jongh beantwoordt vragen over de ontwikkeling van het brein.

» profiel van Reinoud de Jongh

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De sportieve persoonlijkheid

Wedstrijdsport is een vorm van geritualiseerde agressie, waarbij de kemphanen hun krachten kunnen me...

Lees verder
Advies

‘Mijn dochter is erg jong voor haar leeftijd’

Mijn oudste dochter is 15, maar lijkt in veel opzichten een jaar of 9. Ze mist daardoor de aansluiti...

Lees verder
Artikel

TIME SHIFTING/ALLES OP Z’N TIJD – ‘N TIJD VOOR ALLES

Lees verder
Artikel

Trim u slim

Lees verder
Artikel

Wandelende ouderen

Lees verder
Artikel

Wat maakt iemand populair in de klas?

Lees verder
Artikel

Pubers: alleen sporten met helm op!

Lees verder
Artikel

De kunst van het pieken

Lees verder