Flexibel werken

Steeds meer mensen hebben een flexibele werkplek, wat betekent dat ze op kantoor een bureau delen met collega's en met hun laptop, hun mobiele telefoon en fax vanaf iedere willekeurige plek kunnen werken: in de trein, bij een klant of gewoon thuis.

Afgezien van de financiële voordelen voor de werkgever, zouden ook voor de werknemers de voordelen legio zijn. De Amerikaanse bedrijfspsycholoog Jeffrey Hill vergeleek binnen het IBM-concern de flexibele werknemers, de zogeheten ‘telewerkers’, met hun collega’s die op de traditionele manier werken. Het telewerken blijkt gunstig te zijn voor de productiviteit omdat er minder tijd hoeft te worden besteed aan woon-werkverkeer, omdat men minder wordt afgeleid dan op kantoor en men in een comfortabeler werkomgeving kan werken wanneer het uitkomt. Vooral vrouwelijke telewerkers profiteerden van het flexibel werken: hun productiviteit lag hoger dan die van mannen.

De werknemers zijn echter minder enthousiast over de gevolgen van het telewerken op hun relaties met collega’s. Zij geven aan dat kameraadschap, informeel netwerken en de interne communicatie te lijden hebben onder het flexibele werk. Bij statistische vergelijking met de traditionele werkers, bleek echter dat dit niet specifiek geldt voor het telewerken. Wat betreft de onderlinge relaties met collega’s blijkt de controlegroep dezelfde problemen te hebben als de telewerkers.

De flexibiliteit van het telewerken blijkt in sommige opzichten een positieve invloed te hebben op het persoonlijke leven. De werknemers waren er zeer tevreden over dat ze zich desgewenst vrij kunnen maken om op een

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik moest huilen tijdens een sollicitatie

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Pedagoog Micha de Winter: “Het mag best botsen”

We moeten niet bang zijn voor botsingen met onze zonen of dochters, vindt pedagoog Micha de Winter. ...

Lees verder
Recensie

Job craften: creëer een mooie baan

Lees verder
Artikel

Angst op de werkvloer

Lees verder
Artikel

De 10 ergste e-mail-tijdrovers

Lees verder
Artikel

De ideale to do-lijst

Lees verder
Kort

Voorbijgestreefd door een jongere baas

Lees verder
Artikel

Zo overleef je een reorganisatie

Lees verder