Flexibel brein stemt links

Brein Hoe flexibeler iemands brein, hoe progressiever hij is in politiek opzicht. Psychologen van de universiteit van New York maten het patroon van hersenactiviteit bij hun proefpersonen tijdens een simpel computertaakje. Daarna vergeleken ze de resultaten met hun score op een politieke vragenlijst. De proefpersonen moesten op een knopje drukken als de letter W op […]

Brein

Hoe flexibeler iemands brein, hoe progressiever hij is in politiek opzicht. Psychologen van de universiteit van New York maten het patroon van hersenactiviteit bij hun proefpersonen tijdens een simpel computertaakje. Daarna vergeleken ze de resultaten met hun score op een politieke vragenlijst.

De proefpersonen moesten op een knopje drukken als de letter W op het beeldscherm verscheen, en op een ander knopje bij de letter M. Vier op de vijf keer verscheen dezelfde letter. Het bleek dat conservatieve types minder goed konden omgaan met de uitzonderingsgevallen: in 47 procent van de keren dat de ‘zeldzame’ letter verscheen, drukten ze op het verkeerde knopje. Progressievelingen maakten die fout in 37 procent van de gevallen.

Volgens de onderzoekers kunnen conservatieve mensen minder goed op verandering inspelen omdat ook hun brein ‘conservatief’ is: er is minder activiteit in de anterieure cingulate cortex. Dit hersengebied werkt als een soort mentale rem: het helpt bij het signaleren van uitzonderingsgevallen en zorgt ervoor dat gedrag wordt aangepast aan een nieuwe situatie. Progressieve mensen zijn overigens niet beter dan conservatieve, benadrukken de onderzoekers. Op een taak waarbij je meer punten krijgt als je niet wordt afgeleid, scoren ze vermoedelijk juist beter.

Nature Neuroscience, september 2007

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout
auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Video

Leren leven met een AMPUTATIE

‘Mijn spiegelbeeld zonder protheses went nooit’. Leon (36) kreeg op zijn 31e een bloedvergiftigi...

Bekijk video
Kort

Het effect van social media op de liefde

Sociale media hebben steeds meer invloed op de liefde. In de dating-fase, maar ook tijdens de relati...

Lees verder
Video

Ontspannen opvoeden

Bekijk video
Advies

‘Hoe voorkom ik die drama’s rondom huiswerk?’

Lees verder
Training

Ontspannen opvoeden

Lees verder
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Lees verder
Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Lees verder
Column

Verwondering

Lees verder