Fascinatie als antidepressivum

Zó gegrepen zijn door uw werk dat u er niet mee wilt ophouden – het lijkt misschien fijn, maar volgens psycholoog Ansgar Feist kan het een teken van depressie zijn. Waar de een bij wijze van zelfmedicatie naar de fles grijpt, stort de ander zich op intellectuele uitdagingen. Feist, verbonden aan de universiteit van Keulen, […]

Zó gegrepen zijn door uw werk dat u er niet mee wilt ophouden – het lijkt misschien fijn, maar volgens psycholoog Ansgar Feist kan het een teken van depressie zijn. Waar de een bij wijze van zelfmedicatie naar de fles grijpt, stort de ander zich op intellectuele uitdagingen.

Feist, verbonden aan de universiteit van Keulen, concludeert dat uit een onderzoek onder 72 studenten. Terwijl de duidelijk niet-depressieven onder hen aangaven de meest positieve gevoelens te beleven wanneer ze rustig en ontspannen waren, bleken studenten die ongunstig scoorden op een depressie­vragenlijst zich juist het best te voelen wanneer ze denk­arbeid verrichtten. Deze laatste groep koppelde welbevinden niet aan ‘rust’, maar aan begrippen als ‘fascinatie’ en ‘interesse’. Hoe meer ze gegrepen waren door datgene waarmee ze bezig waren, hoe beter ze zich voelden.

‘Kennelijk gebruiken depressieven gevoelens van interesse en fascinatie als afleiding van hun als pijnlijk en moeizaam ervaren dagelijks leven,’ concludeert Feist. Een ondeugdelijke strategie, denkt hij, omdat het positieve effect vrij klein is en bovendien niet lang aanhoudt. Waardoor er nóg harder gewerkt moet worden, en de burn-out dreigt.

Wat dan wél te doen als u zichzelf herkent in dit profiel? Toch eens op fysieke

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Depressief door hooikoorts of eczeem

Wie als kind een allergische aandoening had, heeft later meer kans op een depressie. Dat concluderen...

Lees verder
Branded content

Waarom kunst ons zo raakt

Dans, toneel of een schilderij: als we naar kunst kijken, zijn we geen passieve toeschouwers maar do...

Lees verder
Column

Relatietherapie: een ander beslismodel

Na de tweede sessie waren we eigenlijk wel uitgepraat, maar Indra drong aan op een volgend gesprek. ...

Lees verder
Artikel

De zin van somberte

Lees verder
Kort

Twee typen depressie

Lees verder
Artikel

Stress maakt depressief

Lees verder
Artikel

Prozac in het grondwater

Lees verder
Artikel

Andrew Solomon over depressies – TED-Talk

Lees verder
Kort

Jippie, yoga!

Lees verder