Fascinatie als antidepressivum

  • 267 woorden
  • leestijd is 2 minuten

Zó gegrepen zijn door uw werk dat u er niet mee wilt ophouden – het lijkt misschien fijn, maar volgens psycholoog Ansgar Feist kan het een teken van depressie zijn. Waar de een bij wijze van zelfmedicatie naar de fles grijpt, stort de ander zich op intellectuele uitdagingen. Feist, verbonden aan de universiteit van Keulen, […]

Zó gegrepen zijn door uw werk dat u er niet mee wilt ophouden – het lijkt misschien fijn, maar volgens psycholoog Ansgar Feist kan het een teken van depressie zijn. Waar de een bij wijze van zelfmedicatie naar de fles grijpt, stort de ander zich op intellectuele uitdagingen.

Feist, verbonden aan de universiteit van Keulen, concludeert dat uit een onderzoek onder 72 studenten. Terwijl de duidelijk niet-depressieven onder hen aangaven de meest positieve gevoelens te beleven wanneer ze rustig en ontspannen waren, bleken studenten die ongunstig scoorden op een depressie­vragenlijst zich juist het best te voelen wanneer ze denk­arbeid verrichtten. Deze laatste groep koppelde welbevinden niet aan ‘rust’, maar aan begrippen als ‘fascinatie’ en ‘interesse’. Hoe meer ze gegrepen waren door datgene waarmee ze bezig waren, hoe beter ze zich voelden.

‘Kennelijk gebruiken depressieven gevoelens van interesse en fascinatie als afleiding van hun als pijnlijk en moeizaam ervaren dagelijks leven,’ concludeert Feist. Een ondeugdelijke strategie, denkt hij, omdat het positieve effect vrij klein is en bovendien niet lang aanhoudt. Waardoor er nóg harder gewerkt moet worden, en de burn-out dreigt.

Wat dan wél te doen als u zichzelf herkent in dit profiel? Toch eens op fysieke

Log in om verder te lezen.
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Depressies moeten beter worden onderzocht

Een op de vijf mensen krijgt minimaal één maal in zijn leven met een depressie te maken en het is ...

Lees verder
Branded content

‘Schoonheid is uitstralen dat je gelukkig bent’

De natuur heeft ons geprogrammeerd om naar mooie dingen te kijken, zegt psychologe Nancy Etcoff. Maa...

Lees verder
Artikel

Slank de feestdagen door – zo doe je dat

Fit, gezond en slank worden (en blijven), dat doe je niet door op dieet te gaan, maar door anders te...

Lees verder
Advies

Ik ben 13 jaar en depressief

Lees verder
Verhaal

Waarom we psychische klachten verschillend beoordelen

Lees verder
Artikel

Vertel je levensverhaal

Lees verder
Kort

Depressie schaadt het brein

Lees verder
Kort

Paddo’s tegen depressie?

Lees verder
Kort

Depressie is niet besmettelijk

Lees verder