Fascinatie als antidepressivum

Zó gegrepen zijn door uw werk dat u er niet mee wilt ophouden – het lijkt misschien fijn, maar volgens psycholoog Ansgar Feist kan het een teken van depressie zijn. Waar de een bij wijze van zelfmedicatie naar de fles grijpt, stort de ander zich op intellectuele uitdagingen. Feist, verbonden aan de universiteit van Keulen, […]

Zó gegrepen zijn door uw werk dat u er niet mee wilt ophouden – het lijkt misschien fijn, maar volgens psycholoog Ansgar Feist kan het een teken van depressie zijn. Waar de een bij wijze van zelfmedicatie naar de fles grijpt, stort de ander zich op intellectuele uitdagingen.

Online basistraining

Omgaan met depressie

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Feist, verbonden aan de universiteit van Keulen, concludeert dat uit een onderzoek onder 72 studenten. Terwijl de duidelijk niet-depressieven onder hen aangaven de meest positieve gevoelens te beleven wanneer ze rustig en ontspannen waren, bleken studenten die ongunstig scoorden op een depressie­vragenlijst zich juist het best te voelen wanneer ze denk­arbeid verrichtten. Deze laatste groep koppelde welbevinden niet aan ‘rust’, maar aan begrippen als ‘fascinatie’ en ‘interesse’. Hoe meer ze gegrepen waren door datgene waarmee ze bezig waren, hoe beter ze zich voelden.

‘Kennelijk gebruiken depressieven gevoelens van interesse en fascinatie als afleiding van hun als pijnlijk en moeizaam ervaren dagelijks leven,’ concludeert Feist. Een ondeugdelijke strategie, denkt hij, omdat het positieve effect vrij klein is en bovendien niet lang aanhoudt. Waardoor er nóg harder gewerkt moet worden, en de burn-out dreigt.

Wat dan wél te doen als u zichzelf herkent in dit profiel? Toch eens op fysieke

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik ben zestien en depressief

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Artikel

Eerste Hulp Bij Ongelukkig

Lees verder
Interview

Depressie-expert: ‘Een draaglijk leven is al mooi’

Lees verder
Kort

Nieuwe training bij depressie

Lees verder
Artikel

Partners van depressieve vrouwen

Lees verder
Kort

Buikpijn maakt depressief

Lees verder
Video

Stefan Groothuis over zijn depressie

Bekijk video