Meisjes worden op steeds jongere leeftijd geslachtsrijp. Met tien, elf jaar zijn ze vaak al seksueel volwassen, terwijl ze geestelijk nog kind zijn en met barbies spelen.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
€ 79,-

Toch is het niet voor het eerst in de geschiedenis dat meisjes op zo’n jonge leeftijd in de puberteit komen, zeggen de Nieuw-Zeelandse psycholoog en endocrinoloog Peter Gluckman en zijn Britse collega Mark Hanson. Onder meer door bot­onderzoek en gegevens van mensapen ontdekten ze dat meisjes in het stenen tijdperk ongeveer tussen hun zeven­de en dertiende jaar voor het eerst ongesteld werden. Toen de bevolkingsdichtheid groter werd en de hygiëne slechter, verschoof dit tijdstip naar een hogere leeftijd, vooral in Europa. Tegelijkertijd werd de samenleving ook complexer: kinderen werden dus later lichamelijk én psychologisch volwassen.

Maar sinds hygiëne, gezondheidszorg en beschikbaarheid van voedsel in de afgelopen eeuw sterk zijn verbeterd, is het begin van de puberteit weer vervroegd. Voor het eerst in de evolutie zijn meisjes nu eerder lichamelijk dan geestelijk volwassen: iets waar we mee moeten leren omgaan, zeggen de onderzoekers.

Trends in Endocrinology and Metabolism, januari 2006