Ben je in gedachten veel met je relaties bezig? Ben je bang dat als je partner je verlaat, je nooit meer iemand anders vindt? Hecht je je snel aan een liefdespartner? Dan is de kans groot dat je een angstige hechtingsstijl hebt. Daar is op zich niks mis mee. Tenzij je een relatie hebt met iemand die zich ongemakkelijk voelt als een ander op hem bouwt; die weinig opheeft met het delen van gevoelens; en na het stuklopen van relaties weer snel overeind krabbelt. In dat geval heb je iemand getroffen met een vermijdende hechtingsstijl. En dan zit er volgens de Amerikaanse psychiater Amir Levine en sociaal psycholoog Rachel Heller maar één ding op: wegwezen!

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
€ 175,-

Hechtingsstijlen, schrijven ze, krijgen veel aandacht bij baby’s, maar weinig bij volwassenen. Ten onrechte, want bij hen zijn dezelfde drie patronen te zien: veilige, angstige en vermijdende hechtingsstijlen. Een veilige hechtingsstijl is het prettige midden. Je hebt vertrouwen in jezelf, in de ander, deelt graag je gevoelens en gaat er bij een ruzie niet meteen van uit dat de hele relatie op de schop moet. Mensen met een angstige hechtingsstijl zouden er met hun voortdurende zelftwijfel en afhankelijkheid goed aan doen een ‘veilige’ partner te zoeken, maar belanden vaak in de weinig stabiele armen van een vermijder. Dat komt simpelweg doordat vermijders met hun kortdurende relaties oververtegenwoordigd zijn op de relatiemarkt. Maar ook omdat de angstige hechters het gevoel hebben dat zij het zijn die ‘fout’ zitten met hun te grote afhankelijkheid.

Er is geen goed of fout, stellen de schrijvers, je bent wie je bent. Zoek uit wat je eigen stijl is en schaam je daar niet voor, maar handel daarnaar. In het overzichtelijke en helder geschreven Verbonden zijn talloze aansprekende voorbeelden, vragenlijsten en oefeningen opgenomen. Die helpen om je eigen stijl en die van potentiële partners te herkennen, om valkuilen te vermijden en beter te kiezen.