1. Maak je eigen tijdrekening

Kinderen willen vaak weten ‘of ze er al zijn’. Vooral als ze nog niet kunnen klokkijken, is het moeilijk uit te leggen hoelang ze nog in de auto moeten zitten. Je kunt dan het beste je eigen tijdrekening maken. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat ze nog ‘drie Sesamstraatjes’ bij de camping vandaan zijn – dus zo lang als drie keer een uitzending van Sesamstraat duurt.

Mááám, zijn we er al?

2. Wissel de gebeurtenissen snel af

Omdat kinderen zich niet lang kunnen concentreren, blijven ze rustiger wanneer de gebeurtenissen elkaar snel afwisselen. Stop liever vaker wat korter, dan één keer lang. Doe korte spelletjes met ze en laat ze dan weer even met rust. Vertel hoe laat je daarna weer een spelletje met ze zult doen. Kunnen ze nog niet klokkijken, laat dan op het klokje in de auto zien waar de wijzer moet staan.

3. Bied veiligheid

Op vakantie komt een kind andere dingen tegen dan thuis. Veel is onbekend, de taal en het eten zijn anders, zijn ouders gedragen zich anders. Vooral voor jonge kinderen is een gevoel van veiligheid belangrijk, maar zelfs pubers kunnen op vakantie wat onzekerder zijn dan thuis. Wees dus niet verbaasd als je kind op reis iets niet durft wat het thuis wel doet. Dwing het nergens toe, hoewel aanmoedigen natuurlijk mag. Houd bij kinderen tot een jaar of zeven zoveel mogelijk de rituelen van thuis aan voor een veilig gevoel.

4. Doe zelf spelletjes

Nogal wat ouders verdoven hun kind met een paar speelfilms of een spelcomputertje op de achterbank. Dat werkt inderdaad prima, maar mijn persoonlijke voorkeur heeft het niet. Als ontwikkelingspsycholoog denk ik dat het voor kinderen goed is dat ze niet steeds worden vermaakt. Ouders die hun kind wél willen bezighouden, kunnen daarvoor beter een actievere manier kiezen, zoals autobingo met nummerplaten. Zo krijgen kinderen ook nog iets mee van hun omgeving. Het werkt ook goed om kinderen zelf controle te geven. Als mijn eigen gezin eenmaal op het vakantieadres is, hanteren we de regel dat als we met de auto ergens naartoe gaan, iedereen het recht heeft de auto stop te zetten omdat hij of zij iets leuks ziet. Het effect: de kinderen nemen de omgeving veel actiever in zich op.

5. Zoek het ook bij jezelf

Neemt het rumoer op de achterbank toe, dan stijgt achter het stuur de ergernis. Maar aan wie ligt dat? Als ouder kun je minder hebben wanneer je moe bent. Vertrek dus uitgerust.

TEST
Doe de test »

Waarom vier je vakantie?

Zomerboek 2019: nu verkrijgbaar!

Heb jij hem al? Het zomerboek ligt nu in de winkels met 124 pagina’s verrassende inzichten, tests en breinpuzzels voor op vakantie. Om lekker los te komen uit het gewone leven en met een frisse blik naar jezelf en de mensen om je heen te kijken. Met onder andere: waarom reizen we elkaar allemaal achterna, de waarheid over seksfantasieën en test hoe sociaal intelligent je bent.

Psychologie Magazine - Zomerboek 2019