Eenzaam in een vreemde wereld

  • 1526 woorden
  • leestijd is
  • 8 minuten
Dominique is autistisch en hoogbegaafd. Pas op haar 24ste kreeg ze de diagnose. Niemand had het tot dan toe herkend. 'Ik gebruik mijn intelligentie om mijn autisme te verbergen.'

Dominique Dumortier (26) kijkt me niet aan als ik binnenkom. Ik geef haar een hand, maar die van haar lijkt niet echt van harte. Ik ben precies op tijd voor onze afspraak. Te vroeg of te laat komen, zou haar gevoelens van ongenoegen geven, had ik in haar boek gelezen. In Van een andere planeet. Autisme van binnen uit beschrijft Dominique hoe het is om autistisch te zijn. We hebben afgesproken in (w)onderweg, een opvang-/activiteitencentrum voor autisten in Antwerpen. Daar voelt ze zich veilig.

Tot twee jaar geleden wist niemand dat ze autistisch was, ook zijzelf en haar vriend niet. Na haar opleiding tot sociaal-pedagogisch hulpverlener had ze een baan als kinderleidster. Maar ze voelde zich altijd ‘anders’ en liep continu tegen allerlei problemen aan. Haar vriend begreep niet waarom ze soms zo bits op hem reageerde en wist niet hoe hij haar tot bedaren kon brengen. Toen ze werd ontslagen omdat ze moeilijk was in de omgang, besloot Dominique iets te doen aan haar situatie. Ze schreef al haar eigenaardigheden op. Dat ze driftbuien en angsten heeft, geen twee dingen tegelijk kan koken en daardoor soms lange tijd alleen aardappelen eet, dat ze geen tekenfilms op tv kan

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut
  • Meer over

    Autisme

    Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

‘Ik dacht dat hij een heel lastig kind was’

Connor was een onhandelbaar kind, tot het vermoeden rees dat er méér aan de hand was. Pas drie jaa...

Lees verder
Verhaal

Zo vergroot je je werkplezier – en dat van je collega’s

Heb je het niet meer naar je zin op je werk? Ja, misschien moet je baas dingen veranderen: maar zelf...

Lees verder
Artikel

Opgroeien met een autist

Lees verder
Advies

Bevestiging diagnose autisme en hoogbegaafd

Lees verder
Interview

Robert Sternberg over intelligente mensen

Lees verder
Advies

Moet ik me volledig laten onderzoeken?

Lees verder
Artikel

Baby in therapie

Lees verder
Advies

Niemand weet dat ik autistisch ben

Lees verder