Een therapeut voor dag en nacht

 • 1868 woorden
 • leestijd is
 • 10 minuten
Jarenlang werden borderliners beschouwd als onbehandelbare gevallen, zelfdestructieve zorgvragers voor wie weinig hoop was op verbetering. Maar een revolutionaire therapie biedt wél uitzicht op genezing. ‘Je moet cliënten laten voelen dat je er écht voor ze bent.’

Borderline is te genezen

Ze heeft een ranke gestalte. Kuiltjes in de wangen, lachrimpels bij de ogen. En een baby op de arm. Een jaar geleden werd Brigitte (34) moeder. Ongepland, maar na enige aarzeling niet ongewenst. Natuurlijk vroeg ze zich soms af of ze voor het ouderschap deugde – wat voor voorbeeld had zijzelf immers gehad? Maar inmiddels is ze niet meer bang dat zij haar dochtertje net zo’n nare jeugd zal geven als ze zelf heeft gehad. Want de intensieve therapie die ze de afgelopen jaren volgde, heeft een ander mens van Brigitte gemaakt. Ze kan zichzelf nu meer accepteren zoals ze is, weet haar emoties beter te hanteren en hoort in haar achterhoofd niet meer constant een stem die zegt dat ze er niks van bakt. Weg is ook het onvermogen voor zichzelf op te komen.

De relatie met de vader van haar kind heeft ze beëindigd. Ze zag er te veel het huwelijk van haar ouders in terug. ‘Mijn ex was net zo egocentrisch als mijn moeder, hij regelde mijn leven wel eventjes. En ik leek te veel op mijn vader, ik liet de dingen gebeuren. Ik herinner me uit mijn eigen jeugd een voortdurend gevoel

Log in om verder te lezen.

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek
 • Meer over

  Borderline

  Intense stemmingswisselingen en een chronisch gevoel van leegte, dat is waar mensen met borderline mee moeten leven. Deze persoonlijkheidsstoornis treft naar schatting 2 procent van de bevolking, meer vrouwen dan mannen. Dat betekent dat iedereen minstens één persoon met borderline kent.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Familiegeheim: ‘Ze dacht: ik word gewoon zwanger en er kraait geen haan naar’

Iris (45) heeft beloofd niemand te vertellen dat haar zus zwanger is geworden via een anonieme donor...

Lees verder
Artikel

Waarom aanraking essentieel is voor baby’s

Onze ouders dachten nog dat een baby verwend werd als je hem oppakte omdat hij huilde. Maar dat troo...

Lees verder
Test

Wat zijn de gevolgen van opgroeien bij een narcistische ouder?

Lees verder
Recensie

Kinderen krijgen – 3 redenen om dit boek te lezen

Lees verder
Advies

Mag de therapeut mijn geheim onthullen?

Lees verder
Artikel

Oogbewegingstherapie voor trauma’s

Lees verder
Artikel

Kinderen moeten emoties aanleren

Lees verder
Artikel

Goed helpen bij huiswerk

Lees verder