Een kaartenhuis op heipalen

Onlangs vroeg mijn vader of ik misschien een modern boek kende, waarin wordt voortgeborduurd op het werk van de Zwitserse psychiater Carl Jung (1875-1961). Ik moest het antwoord schuldig blijven omdat ik Jung altijd te zweverig en te vaag heb gevonden om mij mee bezig te houden, maar twee dagen later sla ik terwijl ik in de trein zit precies het boek open dat mijn vader zoekt.

Het gaat over het toeval en begint met een anekdote, waarin de auteur en wetenschapsfilosoof Ilja Maso beschrijft hoe hij dankzij een onvoorziene omleiding met de trein precies het antwoord kan geven op een vraag die zijn collega hem enige uren later zou stellen.

Heel toevallig, maar Maso geeft voorbeelden van nog veel onwaarschijnlijker samenlopen van omstandigheden. Neem bijvoorbeeld de repetitie van het vijftien leden tellende kerkkoor in Beatrice, Nebraska die op 1 maart 1950 om twintig over zeven zou beginnen. Het toeval wil dat iedereen om zeer uitenlopende redenen te laat komt. Bij de één start de auto niet, de ander is nog niet helemaal klaar met de strijk en weer een ander wilde de afloop van een boeiend radioprogramma niet missen. Al deze doodnormale redenen om te laat te komen brachten geluk, want vijf minuten na het geplande begin van de repetitie wordt de kerk door een explosie verwoest.

Maso verdedigt het standpunt dat dit soort rare toevalligheden veel te vaak voorkomen om louter toevallig te zijn. Toeval zou niet altijd een zinloze samenloop van omstandigheden zijn. Om dit standpunt te schragen maakt hij gebruik van een tamelijk curieus pakket aan argumenten, waarin de kwantummechanica gebruikt wordt als een direct

Log in om verder te lezen.
auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Douchen in het donker…

Een groot deel van ons leven verspillen we aan routinematige handelingen. Zonde, want we kunnen de h...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

'Mensen hebben vaak geen idee hoe ze zich gedragen in een relatie'.

Lees verder
Artikel

Geur van zogende moeders is opwindend

Lees verder
Artikel

Hij kan niet kiezen

Lees verder
Artikel

Zien, horen en ruiken

Lees verder
Artikel

Subtiele manipulatie in de supermarkt

Lees verder
Artikel

Een neus voor verlamming

Lees verder
Artikel

De smaak van water

Lees verder