Een groot brein maakt minder vruchtbaar

brein & emoties Zwangerschap Onze grote hersencapaciteit kan ons duur komen te staan. De Franse neonatoloog Pierre-Yves Robillard denkt dat de relatief grote omvang van het menselijk brein verantwoordelijk is voor het feit dat bij de mens veel vaker zwangerschapsvergiftiging voorkomt dan bij andere zoogdieren. Tijdens de zwangerschap zuigen de zich ontwikkelende hersenen van een […]

brein & emoties

Zwangerschap Onze grote hersencapaciteit kan ons duur komen te staan. De Franse neonatoloog Pierre-Yves Robillard denkt dat de relatief grote omvang van het menselijk brein verantwoordelijk is voor het feit dat bij de mens veel vaker zwangerschapsvergiftiging voorkomt dan bij andere zoogdieren. Tijdens de zwangerschap zuigen de zich ontwikkelende hersenen van een foetus namelijk zó exorbitant veel voedingsstoffen op, dat het immuunsysteem van de moeder zwaar onder druk komt te staan. Dit kan ertoe leiden dat het immuunsysteem van de moeder de aanval opent op de placenta. Doordat die vol zit met ‘vreemde’ genen van de vader, kan dit uiteindelijk leiden tot (mogelijk dodelijke) zwangerschapsvergiftiging.

Het grote breinboek

Bestel nu het grote breinboek in onze webshop! Lees verder

Een ander gevolg van ons grote brein is volgens Robillard dat mensen veel minder vruchtbaar zijn dan andere zoogdieren. Hij zegt dat de evolutie ervoor heeft gezorgd dat vrouwen pas zwanger worden na gemiddeld zes maanden ‘paren’, om het immuunsysteem van de moeder te laten wennen aan de zaadcellen van de vader, wat de kans op zwangerschapsvergiftiging verkleint. ‘Werden vrouwen net zo snel zwanger als andere zoogdieren, dan zou zwangerschapsvergiftiging veel vaker voorkomen en zou de mens de evolutie nooit hebben overleefd’, aldus Robillard.

www.newscientist.com

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De taal van emoties

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Bescheidenheid maakt leergierig

‘Dat weet ik eigenlijk niet’ – voor dat zinnetje is wel wat moed nodig.

Lees verder
Artikel

Beter spreken met elektrisch binnenoor

Lees verder
Artikel

Opzij, virtuele griezel!

Lees verder
Artikel

Pijn in het brein

Lees verder
Artikel

De genen en memen van Susan Blackmore

Lees verder
Artikel

Waarom mannen vallen op blond

Lees verder
Artikel

Slapeloze ruimtevaarders

Lees verder