Eén ei, twee individuen

Eeneiige tweelingen zijn populaire onderzoeksobjecten. Ze hebben immers precies dezelfde genen, en kunnen ons dus veel leren over de invloed daarvan op ons leven. Tenminste, dat was lang het idee. Want tegenwoordig weten we dat ze behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. 5 tweelingmythes ontkracht.

Jim Springer en Jim Lewis vormen een eeneiige tweeling. Ze werden al heel jong van elkaar gescheiden en groeiden op in verschillende gezinnen. Maar toen ze elkaar in 1979 voor het eerst sinds 39 jaar weer ontmoetten, bleken ze veel gelijkenis te vertonen. Niet eens zozeer in uiterlijk, maar vooral in hun levensverhaal.

Artikel

Lees verder

Zo reden de ‘Jim Twins’ allebei een lichtblauwe Chevrolet, beten ze allebei op hun nagels, en hadden ze beiden een voorkeur voor dezelfde bier- en sigarettenmerken. Ze hielden van houtbewerking en lieten graag briefjes achter voor hun echtgenotes. En die echtgenotes heetten ook nog hetzelfde: allebei trouwden ze eerst met een Linda en daarna met een Betty. Beide mannen kregen een zoon, die ze respectievelijk James Alan en James Allan noemden.

Voor professor Thomas Bouchard jr., die de tweeling onderzocht voor het Minnesota Twins Project, waren de Jim Twins hét bewijs dat iemands ­genetische opmaak voor een groot deel zijn levensloop bepaalt. Bouchard denkt dat er een sterke genetische ­invloed is op bijna alle medische en psychologische eigenschappen van ­individuen.

Toch is er ook veel kritiek op het langlopende onderzoek van Bouchard. Sceptici spreken over ‘cherry-­picking’: de overeenkomsten worden benadrukt, de verschillen onder tafel gemoffeld. Want Bouchards

Log in om verder te lezen.

auteur

Chantal van der Leest

Al die ‘softe’ psychologievakken, ik vond het maar niks. Snap je de hersenen, dan snap je de mens, dacht ik en koos in 2002 resoluut voor de afstudeerrichting Neuropsychologie. Maar de vragen bleven...

» profiel van Chantal van der Leest
 • Meer over

  Liefde/relaties

  Wat is het geheim van een succesvolle relatie? Op deze pagina vind je wetenschappelijk onderbouwde tips om de liefde goed te houden; test hier ook je persoonlijke liefdesstijl en lees inspirerende interviews met beroemde liefdesexperts.

  Bekijk dit thema
 • Meer over

  Zelfvertrouwen

  Mensen met een negatief zelfbeeld kraken zichzelf - hardop of in gedachten - voortdurend af. Ze zijn bang om door de mand te vallen, liggen nachtenlang wakker van kritiek, of zijn heel perfectionistisch om alle kritiek maar vóór te zijn.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Websites en adressen met informatie over en voor tweelingen:

Een site over meerlingen, onderdeel van de web-site Groot Gezin. Een themapagina van Ouders Online. ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Waarom vriendjes belangrijk zijn

We willen allemaal graag dat onze kinderen gelukkig zijn, maar in hoeverre heb je daar als ouder inv...

Lees verder
Test

Wat bepaalt mijn identiteit?

Lees verder
Artikel

Tweelingen zijn bijtertjes

Lees verder
Verhaal

Kan de taal die je spreekt je gedrag beïnvloeden?

Lees verder
Artikel

Levenslang een ander mens

Lees verder
Artikel

Checklist: Dit heb je nodig voor een tevreden leven

Lees verder
Artikel

Wonen en interieur: de illusie van individualiteit

Lees verder