Een cd om bij in slaap te vallen

De titel van de cd, 'Een prettige vlucht', zal het marketingtechnisch wel goed doen, maar angstige luchtreizigers alleen vormen een nogal beperkte omschrijving van de doelgroep. Het bijgeleverde 'doe-boekje' meldt dat de cd ook bedoeld is voor mensen die last hebben van spanningshoofdpijn, stress, inslaapproblemen, doorslaapproblemen, examenvrees, bioritme-verstoringen, spreekangst, ademhalingsproblemen en voor zwangere vrouwen. Over vliegen of vliegtuigen wordt op de cd met geen woord gerept.

De ontspanningsoefeningen op de cd zijn gebaseerd op het principe van ‘ankeren’: het vastleggen van een positief, ontspannen gevoel, dat je op ieder moment weer naar boven kunt halen. Het doe-boekje heeft het bijvoorbeeld over ‘dat prettige gevoel dat je krijgt als je een liedje hoort waar je vroeger, in onbezorgde tijden, eens heerlijk op hebt gedanst.’ In tijden van stress biedt het ontspannen gevoel uit de oefeningen verlichting, en hoe vaker je deze gedaan hebt, hoe sterker het anker zal werken.

Ik moet langs oevers dwalen en kijken wat er voor mij te vinden is: een mooie gedachte, een groeiend gevoel van voldoening of een stevig vlot… Daar is concentratie voor nodig. Ik switch dus maar weer terug naar track twee en probeer mijn aandacht te richten op één punt en me te concentreren op de kleinste details, zodat ik ga staren, terwijl Luuc Christiaanse vertelt dat ik mijn spanning en verontrustende gedachten gewoon met een diepe zucht kan uitademen. Het moet allemaal zo makkelijk zijn. Ik word gewezen op mijn interne energiestromen, de stiltes tussen mijn ademhalingen, op mijn spieren en mijn onderbewuste. Dat alles wordt begeleid door een Spirits of Nature-achtig muziekje, terwijl Luuc steeds zachter

gaat fluisteren.

Fluisteren over wat ik niet nodig heb, over hoe lekker ik lig en hoe ik moet luisteren naar mijn innerlijke stem. Ik doe echt mijn best, maar ik krijg mijn gezicht niet in de plooi, want het doet me alleen maar denken aan dronken kroeggangers, die met een dubbele tong woorden in elkaar laten overvloeien uit eindeloze, onsamenhangende verhalen: ‘Het schijnt dat de zon veel lichter schijnt dan het schijnt, want als er niets of niemand is die het hoort, terwijl je wel luistert, is er misschien wel licht dat doordringt, want stilte is datgene wat je niet hoort, als je goed luistert.’

Het is niet ondenkbaar dat velen door het gebazel over dromende dromen en diepere gedachten van de wereld geraken, maar voor diegenen die de cd werkelijk tegen vliegangst willen gebruiken, wordt daar met nummer vier bruut een einde aan gemaakt. ‘Heb je wel eens stilgestaan bij het probleem van de eeuwwisseling?’ Hoewel al snel blijkt dat het hier niet gaat om doordraaiende computers, brengt associatie nummer één menig vliegangstige direct terug bij de werkelijkheid: neerstortende vliegtuigen als gevolg van de ‘millenniumbug’.

Geeuwen valt gelukkig onder het kopje bijverschijnselen – de weeïge stem werkt zonder meer slaapverwekkend – net als het feit dat je kunt gaan giechelen. Ik kan niet anders, die stem lokt onmiddellijk imitaties en parodieën uit en echt rustig zit je dan niet meer. Het zal wel aan mij liggen. Ik heb geen geduld. Als ik mensen uit mijn omgeving laat luisteren naar de cd, zakken ze binnen luttele minuten onderuit in hun stoel, vallen met een gelukzalige glimlach in slaap en missen zo de laatste drie nummers, waarin Luuc hen in tien stappen uit hun onderbewuste tracht te halen.

‘Een prettige vlucht’, de gezónde methode voor luchtreizigers

Tekst: Luuc Christiaanse Muziek: Michiel Brandes.

Inleiding gesproken door Bram van der Vlugt Oreade Music

auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Overleven door intelligentie

Psychologie Magazine neemt de experts van het menselijk gedrag mee naar de bioscoop. Deze maand is d...
Lees verder
Artikel

Overleven door intelligentie

Psychologie Magazine neemt de experts van het menselijk gedrag mee naar de bioscoop. Deze maand is d...
Lees verder
Branded content

Echt ontspannen op vakantie

Weten we nog wel wat ervoor nodig is om goed uitgerust thuis te komen van vakantie? Auteur Peggy van...
Lees verder
Branded content

Echt ontspannen op vakantie

Weten we nog wel wat ervoor nodig is om goed uitgerust thuis te komen van vakantie? Auteur Peggy van...
Lees verder
Column

Wanneer verwen je kinderen te veel?

Steven Pont schrijft columns en boeken over opvoeding, het gezin en de ontwikkeling van kinderen. Ki...
Lees verder
Column

Wanneer verwen je kinderen te veel?

Steven Pont schrijft columns en boeken over opvoeding, het gezin en de ontwikkeling van kinderen. Ki...
Lees verder
Artikel

Muziek en stemming

Het is niet voor niets dat in veel supermarkten een populair muziekje op de achtergrond te horen is:...
Lees verder
Kort

Nieuw middel tegen wanen?

Drugsgebruik kan onvermoede inzichten in het brein bieden. Dat stelt de Zwitserse neurowetenschapper...
Lees verder
Artikel

Boksen op muziek met tae bo

Een betere conditie! Energieker! Een mooier en slanker figuur! Meer zelfvertrouwen! Fitter! Geconcen...
Lees verder
Kort

‘Muziek is eigenlijk onze eerste taal’

Het lijkt erop dat de mens de enige diersoort is die een goed maatgevoel heeft. En zonder maatgevoel...
Lees verder
Interview

Hoe ons brein opbloeit van muziek

Of het nu Bach of Beyoncé is, muziek maakt ons gezonder, aardiger en stabieler. Breinwetenschapper ...
Lees verder
Kort

Dieren kennen ritme

Lang werd gedacht dat alleen mensen kunnen meedrummen met verschillende ritmes, maar nu blijken dier...
Lees verder