de wellustige sekse

Vrouwen hebben minder bedpartners dan mannen, denken niet zo vaak aan seks en zijn zelden uit op een onenightstand. Allemaal hardnekkige misverstanden, zo blijkt uit recent onderzoek. Vijf verrassende nieuwe inzichten over het vrouwelijk libido.

Calvin Coolidge, president van de Verenigde Staten, bezoekt bijna een eeuw geleden samen met zijn vrouw een staatsboerderij. Terwijl Coolidge elders is, merkt zijn vrouw bij de kippen op dat de haan seksueel actief is. Ze vraagt een medewerker hoe vaak de dieren paren. Tientallen keren per dag, is het antwoord. Waarop mevrouw Coolidge zegt: ‘Vertel dat maar aan de president als hij straks langskomt.’ Als hem de opmerking van zijn vrouw ter ore komt, vraagt de president aan de medewerker: ‘Is het elke keer met dezelfde hen?’ ‘O nee, mijnheer de president. Het is elke keer een andere.’ Coolidge: ‘Vertel dat maar aan mevrouw Coolidge.’

Het is een bekende anekdote, die door evolutionair psychologen vaak wordt gebruikt om te illustreren hoe mannen over seks zouden denken: Ze hebben meer behoefte aan verschillende partners (het Coolidge-effect) en zijn eerder in voor een onenightstand. Kortom: ze hebben een sterkere seksdrive dan vrouwen.

Deze sekseverschillen worden verklaard door de zogenaamde parental investment theory. Vrouwen investeren veel tijd en energie in het krijgen van een kind, terwijl mannen in theorie ontelbaar veel kinderen kunnen verwekken. Hierdoor zouden mannen hun kansen spreiden en zoveel mogelijk vrouwen willen bezwangeren, terwijl vrouwen

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Wat is het verband tussen seksualiteit en autisme?

Lees verder
Kort

Opnieuw in vuur en vlam

Stellen die al lang bij elkaar zijn, zijn meestal niet meer zo actief tussen de lakens als aan het b...

Lees verder
Advies

Onderdrukken antidepressiva mijn libido?

Lees verder
Advies

Ik heb vrijwel nooit zin in seks

Lees verder
Artikel

Een leven lang seks

Lees verder
Artikel

Rooie oortjes

Lees verder
Artikel

Waarom heb ik voordat ik ongesteld word, geen zin in seks?

Lees verder
Advies

Mijn man is hevig teleurgesteld als ik niet klaarkom

Lees verder