De vrouw in het zakenleven

Je moet de juiste zet doen, je niet in de kaart laten kijken, de inzet verhogen en je tegenstanders buiten spel zetten: het bedrijfsleven is evenzeer een spel als kaarten of een sportwedstrijd. Veel vrouwen kennen echter de door mannen gemaakte spelregels niet en houden daardoor altijd het gevoel niet verder te komen in hun carrière. Je hoeft je uiteindelijk niet aan alle regels te houden, zo houdt de auteur van het boek Speel als een man, win als een vrouw ons voor, als je je maar realiseert wat de consequenties daarvan zijn.

Gail Evans is als executive vice-president van cnn de vrouw met de hoogste positie in de Amerikaanse media-industrie en daarmee dus expert in de regels van het spel. De man-vrouwverschillen die zij constateert, zijn niet gebaseerd op onderzoek, maar op haar eigen jarenlange ervaring. Maar hoe waardevol de kennis van een ervaringsdeskundige ook is, de aanpak van Evans genereert ook onherroepelijk haar eigen (Amerikaanse) stereotiepen en haar eigen niet onderbouwde generalisaties. Dit is goed voor de overzichtelijkheid, maar niet altijd voor de herkenbaarheid.

Mannen worden voorgesteld als zelfverzekerde winners, die recht op het doel afgaan en onderweg bluffen, veinzen en risico’s nemen. Vrouwen zijn onzekere tobbers, die zachtjes fluisteren in vergaderingen, grote projecten uit angst niet kunnen overzien en iedereen te vriend willen houden. Zo schrijft Evans onder het kopje ‘Werk is geen gezellig vrouwenclubje’: ‘Of we nou met de man van de stomerij praten, met de caissière of met de baas, we willen hun levensverhaal horen, we willen gevoelens uitwisselen, we willen van de ander een persoon maken in plaats van alleen de tegenpartij in een zakelijke transactie.’ Hoe komt ze hierbij, denk ik dan. Of wanneer ze zegt dat vrouwen niet gewend zijn in een piramidestructuur

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Waarom willen vrouwen niet op de foto?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het nut van een dut

Een middagdutje van 30 tot 60 minuten kan wonderen doen – ook voor oudere kinderen.

Lees verder
Artikel

Communicatie

Lees verder
Artikel

Ontspannen en alert

Lees verder
Artikel

Psychische schade door Big Brother?

Lees verder
Advies

Is het erg als ik twee talen gebruik?

Lees verder
Artikel

De pincode van een team

Lees verder
Artikel

De liefde voor het getal

Lees verder