Wat betreft het voorbeeld van het konijn, waarin staat dat wanneer het diertje in contact komt met een vos, hij niet eerst berekent wat de beste vluchtroute is, maar simpelweg gaat rennen: hoe weten we dat het konijn niet de best berekende vluchtroute kiest? Hij kiest een vluchtroute die op dat moment voor hem de beste lijkt. Hij rent vast niet blindelings tegen een boom op of een rivier in. Zijn gevoel, gevoed door bij de geboorte aanwezige en daarna verworven kennis, bepaalt zijn emoties en dus zijn gedrag.
Gevoel zou onbewust, eventueel collectief, verstand kunnen zijn, dat in staat is sneller te reageren dan ‘het verstand’. Nieuw verworven kennis vergroot ons verstand en beïnvloedt bijgevolg ons gevoel, onze emoties en dus ons gedrag. ‘Als het verstand schittert, is dit bij gratie van het gevoel’, stelt u aan het slot van uw artikel. Maar als het gevoel schittert, is dit bij gratie van het verstand.
U verplaatst zich te veel in het konijn. U veronderstelt dat het beestje de route kiest die het beste voor hem lijkt. Dat is ongetwijfeld waar, maar het gaat er natuurlijk om of de vos het dier al of niet te pakken krijgt. Snel