De onvolmaakte natuur

In dit blad stond een tijdje terug een interview met een seksuologe. Gevraagd naar de functie van het vrouwelijk orgasme zei ze dat het ervoor kan zorgen dat seks ook voor vrouwen belonend is, waardoor ze genoeg zin hebben om de voortplanting te dienen. Nog spannender is deze theorie: het orgasme bevordert dat het zaad […]

In dit blad stond een tijdje terug een interview met een seksuologe. Gevraagd naar de functie van het vrouwelijk orgasme zei ze dat het ervoor kan zorgen dat seks ook voor vrouwen belonend is, waardoor ze genoeg zin hebben om de voortplanting te dienen. Nog spannender is deze theorie: het orgasme bevordert dat het zaad van de man wordt opgenomen door de samentrekkende baarmoeder.

Maar in 80 procent van de gevallen hebben vrouwen tijdens de gemeenschap geen orgasme. Dat maakt deze verklaringen toch minder geloofwaardig. Ik geloof überhaupt niet dat vrouwen seks willen omdat ze denken: ha, lekker klaarkomen. Ze willen seks omdat ze zich romantisch voelen of omdat ze waanzinnig vallen op een man – en meestal nog op de verkeerde ook. Narcistische mannen bijvoorbeeld, en mannen die uit zijn op ongebonden seks: die blijken bij speeddating veel meer succes te hebben dan brave goeierds.

Niet alle kenmerken van mensen en andere dieren hebben een functie in de evolutie. Zo volmaakt en doelgericht is de natuur helemaal niet. Survival of the fittest betekent dat eigenschappen die de overleving en voortplanting belemmeren, geleidelijk verdwijnen. Dat betekent nog niet dat alle eigenschappen die overblijven ook nut hebben. Er zijn legio toevallige kenmerken

Log in om verder te lezen.

auteur

Roos Vonk

Roos Vonk verwondert zich graag over menselijke eigenaardigheden. In haar column voor Psychologie Magazine schrijft ze over de psychologie van het dagelijks leven. Ze doet dat door persoonlijke ervaringen en observaties te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en onderzoeksresultaten.

» profiel van Roos Vonk

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Borstvergroting goed voor de seks

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Advies

We zijn het oneens over de opvoeding

Ik ben getrouwd met een Franse vrouw en we hebben samen een dochtertje (2). Regelmatig discussiëren...

Lees verder
Artikel

Sensualiteit

Lees verder
Kort

Wat maakt het uit, ik vind je lekker

Lees verder
Interview

Sophie Hilbrand: ‘Een derde burn-out kan ik misschien niet voorkomen’

Lees verder
Artikel

Echte liefde, saaie seks?

Lees verder
Artikel

Maak zin! en 20 andere tips voor een beter seksleven

Lees verder
Artikel

Filmtips voor je fantasieën

Lees verder